
Dr Nώντας Καποσίτας M.D, PhD
Πλαστικός Χειρουργός

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πλαστική χειρουργική έχει σαν σκοπό να διορθώσει δυσμορφίες, που υπάρχουν από τη γέννηση είτε εμφανίσθηκαν αργότερα. Ο πλαστικός χειρουργός συζητά, σχεδιάζει και τελικά αποφασίζει μαζί με τον ασθενή για το πλάνο της επέμβασης.
Ο ιατρός στη προσπάθεια του, να εξηγήσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα χρησιμοποιεί σχεδιαγράμματα πάνω στις φωτογραφίες της υποψήφιας αλλά και σκίτσα ούτως ώστε να δώσει με κάποια προσέγγιση το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην Αισθητική πλαστική χειρουργική αυτή η διαδικασία βοηθάει την υποψήφια-ο να πάρει μια γεύση για το πως θα είναι μετά το χειρουργείο.
Από τη δεκαετία του 80 και μετά , η τακτική συνίσταται στην ανάλυση των φωτογραφιών (Jack Sheen, UCLA, Los Angeles), στις περιπτώσεις της ρινοπλαστικής-γενειοπλαστικής, ενώ ο Peter Mac Kinney, στο Chicago (προσωπική επικοινωνία) έχει ένα ανατομικό ομοίωμα της μύτης και κάθε φορά εξηγεί μαζί με την ανάλυση των φωτογραφιών, στους υποψηφίους,το σχεδιαστικό πλάνο.
Ο περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί στο κόσμο δείχνουν στους υποψηφίους φωτογραφίες από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στη προσπάθεια τους να δώσουν στην υποψήφια μια εικόνα του αποτελέσματος.
Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έλυσαν πολλά τέτοια προβλήματα. Το software της αναπαράστασης (simulation), του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, γενειοπλαστικής αλλά και άλλων επεμβάσεων στα windows Xp, Vista έλυσε τα χέρια των σύγχρονων πλαστικών χειρουργών, ενώ παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στους υποψήφιους να βλέπουν το πιθανό αποτέλεσμα στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού.
Η διαδικασία στηρίζεται στη ψηφιακή τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαρκεί 5-10 λεπτά.
Υποψήφιοι που σκέφτονται να κάνουν μια επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής αλλά δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα μπορούν να μας επισκεφθούν στο ιατρείο και να δούν το αποτέλεσμα π.χ. μιας ρινοπλαστικής. Έτσι θα έχετε μια ιδέα της εικόνα σας μετά το χειρουργείο.
Αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα οδηγό για τον πλαστικό χειρουργό, που μαζί με τις άλλες παραμέτρους , θα καταλήξει στο χειρουργικό πλάνο, ενώ για την υποψήφια μια καλή εικόνα για το πώς θα είναι μετά την επέμβαση.