Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Βουβωνοκήλη: Μία συχνή πάθηση που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

H βουβωνοκήλη αποτελεί τη πιο συχνή μορφή κήλης, με 1 στους 4 ανθρώπους, κυρίως άνδρες, να εμφανίζουν βουβωνοκήλη στην ενήλικη ζωή τους.
 
Δεδομένου ότι η βουβωνοκήλη, ιδίως στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα και να μην ενοχλεί τον ασθενή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως πρέπει να γίνει έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση, για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.
 
Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία θέτει σε κίνδυνο το όργανο που εμπεριέχεται εντός της κήλης (π.χ. νέκρωση εντέρου).  
 
Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μην αμελείτε μία κήλη που δεν σας ενοχλεί, αλλά αντίθετα να είστε ενημερωμένοι για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί οριστικά και αποτελεσματικά.
 
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα.
 

Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση: Η Ιδανική Θεραπεία

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της. Απαιτεί μόνο 3 μικροτομές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά η καθεμία. Μία μικροκάμερα, το λαπαροσκόπιο, εισάγεται προσεκτικά και συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας ώστε να παρέχει λεπτομερή και μεγεθυμένη εικόνα της πάσχουσας περιοχής. Η κήλη ανατάσσεται και τοποθετείται ένα βιοσυμβατό, μη απορροφήσιμο (ενίοτε και πλήρως απορροφήσιμο / βιολογικό) πλέγμα στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι ένα «καινούριο», ισχυρό τοίχωμα.
 
 

Εξάλειψη Επιπλοκών

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει σχεδόν μηδαμινά ποσοστά υποτροπής και χρόνιου πόνου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της εξωπεριτοναϊκής τεχνικής (TEP – Totally Extraperitoneal Repair), η οποία, όπως αναφέρει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, «θεωρείται η πλέον ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές, καθώς η επέμβαση διενεργείται χωρίς επαφή με τα σπλάγχνα της κοιλίας. Η επέμβαση αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία ενισχύοντας το χάσμα και τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα εκεί που πρέπει, δηλαδή εκ των έσω».
 

Μοναδικά Πλεονεκτήματα Επέμβασης

Η λαπαροενδοσκοπική τεχνική είναι η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, καθώς:
 
Διενεργείται μέσω μικροτάτων τομών και επομένως δεν προκαλεί σημαντική βλάβη στους ιστούς. 
Είναι πλήρως αναίμακτη.
Αποφεύγεται η καθήλωση του πλέγματος με υλικά που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια ενόχληση.
Επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας καθώς και των διπλών βουβωνοκηλών διαμέσου των ίδιων μικρών οπών.
Επιτυγχάνει τη σύγχρονη διόρθωση με το ίδιο πλέγμα κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν αλλά να μην είχαν αναγνωριστεί προεγχειρητικά.
Αποφεύγει την κάκωση νεύρων και ευαίσθητων αγγείων της περιοχής, ιδίως σε σχέση με την αιμάτωση των όρχεων στους άνδρες ασθενείς.
Το μετεγχειρητικό στάδιο μειώνεται σημαντικά και η ανάρρωση είναι ταχύτατη.
Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 

Μετά τη Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, ενημερώνει πως ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα και να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες, μέσα σε μόνο λίγες ημέρες. Η πλήρης ανάρρωση του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής και της άσκησης, χρειάζεται το πολύ 1 – 2 εβδομάδες.
 
Μην επαναπαύεστε όταν η κήλη σας δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αποφύγετε την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, αντιμετωπίζοντας την κήλη σας όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη στιγμή της διάγνωσής της.
 
Χαράλαμπος Σπυρόπουλος | Γενικός Χειρουργός MD, PhD, FACS
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General
Πιστοποιημένο μέλος του Κολεγίου Χειρουργών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Λαπαροενδοσκοπικής Εταιρίας
Ιστοσελίδα: www.esurgery.gr
Διεύθυνση Ιατρείου : Λ. Πεντέλης 2, 152 34, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο: 210 6833193 | 6944452148 – 6974442706
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Read 756 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

Hlektroniki Syntagografisi 01

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05