Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Flow yoga για κινητοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας

 

 

Τι είναι η Flow Yoga;

Η λέξη flow σημαίνει ροή στο μάθημα. Στο είδος αυτό της γιόγκα, υπάρχει μια δυναμική ροή που συνδέει τη μια στάση με την επόμενη, ακολουθώντας το ρυθμό της αναπνοής και ισορροπώντας ανάμεσα στη δύναμη και στην ευλυγισία. Το μυαλό ελευθερώνεται και η άσκηση μετατρέπεται σε ρυθμικό χορό. Η flow yoga αυξάνει τη μυική δύναμη και ευλυγισία, κινητοποιεί τα ενεργειακά κέντρα και σας χαρίζει μία αίσθηση ζωντάνιας. Όταν εξασκείται σε εξωτερικό χώρο, απελευθερώνει το πνεύμα και την αναπνοή.
 
 
Μία από τις πολλές ερμηνείες της αρχαίας ινδιάνικης πρακτικής είναι και η Vinyasa Yoga, που είναι περισσότερο γνωστή ως “Flowing ή flow yoga”. Πρόκειται για δυναμική γιόγκα, σύμφωνα με την οποία οι «asana», δηλαδή οι διάφορες στάσεις του σώματος, εναλλάσσονται με μια συντονισμένη ακολουθία, η οποία αρθρώνεται με τον ρυθμό της αναπνοής. Σ' αυτή την αλληλουχία περνάτε αμέσως από τη μία κίνηση στην άλλη, μετά από μερικές μόνο αναπνοές, χωρίς να κρατάτε για πολύ την ίδια στάση.
 
Οι ασκήσεις έχουν αξιοσημείωτη δράση αναζωογόνησης του καρδιο-κυκλοφορικού συστήματος και χάρη στον έλεγχο της αναπνοής, καρδιά, μυς και πνεύμονες δουλεύουν στο μέγιστο. Χωρίς λαχάνιασμα ή πίεση, ακόμη κι όταν η δύναμη που πρέπει να καταβληθεί είναι μεγάλη.
 
 

Τονίστε και μορφοποιήστε τις γραμμές σας

Οι στάσεις της flow yoga αλληλοσυμπληρώνονται: τεντώματα και στάσεις ισορροπίας εναλλάσσονται με στρέτσινγκ. Με αυτόν τον τρόπο οι μυικές ομάδες αρχικά συσπώνται, τονώνονται και γίνονται πιο δυνατές και συμπαγείς, έπειτα χαλαρώνουν και στη συνέχεια μορφοποιούν αρμονικά το σχήμα τους. Επιπλέον, αυτή η πρακτική βελτιώνει την ικανότητα προσαρμογής στις εξωτερικές μεταβολές, ενώ κάνει το άτομο πιο ευέλικτο και από πνευματικής άποψης. Για να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο ό,τι καινούριο σας επιφυλάσσει η ζωή. Επαναλάβετε τα δύο σετ ασκήσεων που σας προτείνουμε το ένα μετά το άλλο ή χωριστά, αν είναι δυνατόν σε εξωτερικό περιβάλλον, στον καθαρό αέρα. Ιδανικές ώρες είναι οι πιο φρέσκες της ημέρας, δηλαδή το πρωί ή το βράδυ.
 
 

Κάντε τεστ στην ενεργειακή σας ισορροπία

Πριν την άσκηση: Για να προετοιμαστείτε για τις ασκήσεις του προγράμματος που σας προτείνουμε, δοκιμάστε τη στάση του “δέντρου”, που φαίνεται στο σκίτσο. Στηρίζεστε στο δεξί πόδι, λυγίζετε το αριστερό και ακουμπάτε την πατούσα του στο εσωτερικό του δεξιού μηρού. Με το βλέμμα σταθερό σ' ένα συγκεκριμένο σημείο απέναντί σας, τεντώνετε ψηλά τα χέρια, ανοίγοντάς τα στο ύψος των ώμων.
 
Χάνετε αμέσως την ισορροπία σας; Είναι φυσιολογικό, ιδίως αν έχει προηγηθεί μία άσχημη ημέρα. Η σταθερότητα είναι και μία ένδειξη για την ψυχολογική σας κατάσταση. Αν συνεχίζετε να προβληματίζεστε με όσα σας απασχολούν μες την ημέρα, η προσοχή σας αποσπάται και το σώμα αντιδρά ανάλογα.
 
Επαναλάβετε αυτή τη στάση μετά τις ασκήσεις της flow yoga. Θα συνειδητοποιήσετε αμέσως ότι μπορείτε να τη διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γιατί, χάρη στον έλεγχο της αναπνοής, έχετε επιπλέον ισορροπήσει την εσωτερική σας ενέργεια και ελευθερώσει το πνεύμα σας.
 
 

Το σετ για την ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος:

Δίνει δύναμη και συσφίγγει τους μύες των ποδιών. Παράλληλα, βελτιώνει τη σταθερότητα και βοηθά στην έκταση του κορμού.
 
1. Κάθεστε στα γόνατα, πάνω σε μία πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό, με το εσωτερικό μέρος των ποδιών να ακουμπά στις δυο πλευρές της πετσέτας και τα πέλματα να είναι στραμμένα προς τα πάνω. Διατηρείτε τη λεκάνη προς τα εμπρός, ακουμπάτε τα χέρια -με χαλαρούς τους αγκώνες- πάνω στους μηρούς και προσπαθείτε να εκτείνετε όλη τη σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο ώστε να ισιώσετε την πλάτη. Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας. Για 5-7 αναπνοές.
 
2. Στη συνέχεια, σηκώνεστε όρθιοι, με τα πόδια ενωμένα, τα χέρια μακριά από τους μηρούς και το στήθος. Μετά, κάντε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, με το αριστερό πόδι και, αναπνέοντας, σηκώνετε τα χέρια ψηλά, πλάι από το κεφάλι, χωρίς να σφίγγετε πλάτη και λαιμό. Στρέψτε τη μύτη του δεξιού ποδιού προς τα μέσα. Εκπνέοντας, λυγίστε το αριστερό πόδι μέχρι να ευθυγραμμίσετε το μηρό με το έδαφος. Το δεξί πόδι παραμένει στο έδαφος. Για 3-5 αναπνοές.
 
3. Τώρα ενώνετε ξανά τα πόδια, φέρνοντας το αριστερό κοντά στο δεξί. Τα ανοίγετε όσο και το άνοιγμα της λεκάνης σας και λυγίζετε περισσότερο τα γόνατα. Πιέζετε μηρούς και κοιλιακούς για να ισιώσετε την πλάτη. Οι μύες των μηρών δουλεύουν για να διατηρήσουν την ισορροπία. Με τους ώμους μακριά από τα αυτιά κρατάτε τα χέρια σηκωμένα, με αντικριστές τις παλάμες. Για 3-5 αναπνοές.
 
4. Έπειτα, τεντώνετε ελαφρώς τα πόδια και αφήνετε χαλαρά τα χέρια πλάι στο στήθος. Μετά, φέρνετε το δεξί γόνατο προς το στέρνο αγκαλιάζοντάς το. Διατηρείτε το αριστερό πόδι τεντωμένο και σταθεροποιείτε το βλέμμα σας σ' ένα σημείο απέναντί σας, για να κρατήσετε την ισορροπία σας. Αν δυσκολεύεστε, λυγίζετε λίγο το γόνατο του ποδιού, στο οποίο στηρίζεστε. Διατηρείτε στήθος και λεκάνη στην ίδια ευθεία για να μην καμπουριάζετε. Για 3-5 αναπνοές.
 
5. Ακουμπάτε πάλι το δεξί πόδι στο έδαφος και κάνετε μ' αυτό ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Και τα δύο πόδια είναι τεντωμένα. Ακουμπάτε τα χέρια στο δεξί μηρό, με τους αγκώνες να ακουμπάνε στο στήθος. Έπειτα, εκπνέοντας, λυγίζετε αργά το στήθος προς τα εμπρός, μέχρι να έρθει παράλληλα με το έδαφος. Τεντώνετε τον αυχένα και χαμηλώνετε τους ώμους, πιέζοντας την ωμοπλάτη προς τα κάτω. Σημαδεύετε με το βλέμμα σας ένα σημείο στο έδαφος. Για 3-5 αναπνοές.
 
6. Στη συνέχεια, λυγίζετε το δεξί γόνατο, μετακινείτε το βάρος προς τα εμπρός και σηκώνετε το αριστερό πόδι στο ύψος του γλουτού, τείνοντάς το προς τα πίσω. Επιμηκύνετε τα χέρια στα πλάγια του κεφαλιού και μετά δοκιμάζετε να τεντώσετε το πόδι στο οποίο στηρίζεστε. Μετά από 3-5 αναπνοές, γυρίστε αργά- αργά σε όρθια στάση. Επαναλαμβάνετε τη σειρά των ασκήσεων ξεκινώντας πάλι από την πρώτη, αντιστρέφοντας τα πόδια. Για 3-5 φορές.
 
 
 

Το σετ που σας δίνει δύναμη και ζωντάνια:

Κινήσεις που ελευθερώνουν την περιοχή της καρδιάς και την αναπνοή. Το σώμα σας θα ξαναβρεί τη σβελτάδα και την ελαστικότητά του.
 
1. Σε όρθια στάση, με τα πόδια ενωμένα, τα χέρια τεντωμένα κατά μήκος των μηρών, το στήθος προς τα έξω. Σηκώνετε τα χέρια ψηλά, δεξιά και αριστερά από το κεφάλι, με τους αγκώνες προς τα έξω και τις παλάμες των χεριών τη μία στραμμένη προς την άλλη. Χαμηλώνετε τους ώμους και πιέζετε την ωμοπλάτη προς την σπονδυλική στήλη. Έπειτα, περιστρέφετε τις παλάμες προς τα έξω και λυγίζετε τους καρπούς έτσι ώστε να είναι στραμμένα προς το ταβάνι. Διατηρήστε τη στάση για 3-5 αναπνοές.
 
2. Στη συνέχεια, εκπνέοντας, λυγίζετε το στήθος προς τα εμπρός, αφήνοντας παράλληλα χέρια και κεφάλι να χαλαρώσουν προς το έδαφος. Για να επιμηκύνετε την πλάτη, προσπαθήστε να πλησιάσετε την κοιλιά στους μηρούς. Ακόμα κι αν τα πόδια είναι τεντωμένα, μην αφήνετε τα γόνατα άκαμπτα, λυγίστε τα εάν χρειαστεί. Διατηρείστε τη στάση για 3-5 αναπνοές. Έπειτα, αποδεσμευθείτε από τη στάση και ακουμπήστε χέρια και γόνατα στο έδαφος.
 
3. Στα τέσσερα (σαν τετράποδο), ανοίγετε τα χέρια όσο απέχουν και οι ώμοι μεταξύ τους και τα πόδια όσο και οι μηροί. Έπειτα, εκπνέοντας, μετακινήστε προς τα πάνω το ισχίο (το οστό ακριβώς κάτω από τους γλουτούς) και σηκώστε το στήθος. Με αυτόν τον τρόπο, κυρτώνετε ελαφρώς την πλάτη. Τα χέρια παραμένουν τεντωμένα και πιέζουν το έδαφος και προς τα πίσω ( προς τα γόνατα). Παραμένετε σ' αυτή τη στάση για 3-5 αναπνοές.
 
4. Στη συνέχεια, εκπνέοντας, στηριχτείτε στα πόδια και σηκώστε τη λεκάνη εκτείνοντας τα πόδια. Αφήστε ελεύθερο το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια. Αν η έκταση είναι υπερβολικά πιεστική, σηκώστε τις φτέρνες και λυγίστε λίγο τα γόνατα. Αν, αντιθέτως, καταφέρετε να διατηρήσετε τα πόδια τεντωμένα, φανταστείτε ότι πιέζετε προς τα πίσω το πίσω μέρος των γλουτών και του γονάτο. Έτσι, διώχνετε το βάρος από τα χέρια. Για 3-5 αναπνοές.
 
5. Έπειτα, εισπνέοντας, σηκώνετε τις φτέρνες, γλιστράτε προς τα εμπρός με τους ώμους, ώσπου να τους φέρετε σε ευθεία με τους καρπούς των χεριών. Σ' αυτή την στάση, πιέζετε πολύ τους κοιλιακούς, τους γλουτιαίους και τους μύες των μηρών, προκειμένου να διατηρήσετε στήθος και λεκάνη στην ευθεία. Μην κλείνετε τους ώμους προς τα εμπρός, αλλά ανοίγετε την περιοχή του στέρνου. Έχετε το βλέμμα στραμμένο προς το έδαφος, έτσι ώστε να τεντώνετε τον αυχένα. Για 3-5 αναπνοές.
 
6. Ολοκληρώνοντας, ακουμπήστε ξανά τα γόνατα στο έδαφος, καθίστε πάνω στις φτέρνες και λυγίστε το στέρνο προς τα εμπρός για να ακουμπήσετε το κεφάλι στο έδαφος. Αφήνετε τα χέρια χαλαρά κατά μήκος του σώματος, με τις παλάμες των χεριών στραμμένες προς τα πάνω. Μείνετε για 3-5 αναπνοές. Στη συνέχεια, ακουμπήστε πάλι τα χέρια στο έδαφος και σηκωθείτε σιγά – σιγά όρθιοι. Επαναλάβετε όλο το σετ από την πρώτη άσκηση για 3-5 φορές.
 
 
 
 
Read 1915 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

JOOBLE 04

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 01