Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Πρώτη μέρα για τον παιδικό σταθμό; 6 τρόποι για να τον αγαπήσει

 
 
Η μεγάλη μέρα έχει φτάσει! Το παιδί σας θα πάει στον παιδικό σταθμό. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Μάθετε με ποιους τρόπους θα κάνετε πιο εύκολη την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, τι να του πείτε για να το προετοιμάσετε και ποια λάθη να αποφύγετε.
 
Ιδού 6 τρόποι για να κάνετε την πρώτη μέρα στον παιδικό πιο ευχάριστη και εύκολη, χωρίς άγχος αλλά με χαρά. 
 
Για κάθε παιδί η πρώτη φορά που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό είναι πολύ δύσκολη. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που φεύγει από την οικογένεια και από την αγκαλιά και τη σιγουριά της μητέρας, κι αυτό του δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Το ίδιο δύσκολο βέβαια ισχύει και για τη μητέρα. Εσείς, σαν μητέρα, το πρώτο και βασικό που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε με τα λόγια σας να κατευνάσετε το άγχος που το διακατέχει, και το βασικότερο να μην του μεταδώσετε το δικό σας άγχος! Έτσι θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε και οι δυο πιο εύκολα στη νέα πραγματικότητα,
 

1. Περιγράψτε του το νέο χώρο

Η αβεβαιότητα και το άγνωστο είναι πολύ πιθανό να τρομάξουν το παιδί που για πρώτη φορά θα βρεθεί σ' ένα χώρο τριγυρισμένο από αγνώστους. Για το λόγο αυτό πρέπει εκ των προτέρων να του περιγράψετε ακριβώς πώς είναι ο καινούργιος αυτός χώρος που θα βρίσκετε από δω και μπρος. Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν στα παιδιά τους θετικές εικόνες για το νέο περιβάλλον περιγράφουν τον παιδικό σταθμό σαν τέλειο και αψεγάδιαστο χώρο, όπου θα περνάνε πάντα πολύ όμορφες στιγμές μαζί με τα άλλα παιδάκια. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και ο παιδικός σταθμός είναι μια μικρή κοινωνία, η οποία έχει και αυτή απογοητεύσεις και στεναχώριες. Η εξιδανικευμένη λοιπόν περιγραφή του παιδικού σταθμού μπορεί να αποφέρει ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

2. Πώς να περιγράψετε σωστά τον παιδικό σταθμό

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί και την πιο γρήγορη προσαρμογή του να ξέρει τι ακριβώς να περιμένει να βιώσει στον παιδικό σταθμό. Γι’ αυτό το λόγο θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε εκφράσεις του τύπου: «Θα περάσεις υπέροχα». Μόλις δει την διαφορετική πραγματικότητα θα αισθανθεί ότι το κοροϊδέψατε. Μπορείτε εναλλακτικά να του περιγράψετε το χώρο στον οποίο θα κινείτε, δηλ. πως είναι οι τάξεις, τι θα κάνει εκεί, ποιοι θα είναι μαζί του κ.λ.π. Για να γίνει αυτό καλό θα ήταν να έχετε ήδη επισκεφθεί το χώρο, ώστε η περιγραφή που θα του δώσετε να είναι ακριβής.
 

3. Εξηγήστε ποιοι θα είναι εκεί και τι θα κάνει

Είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσετε ότι στο καινούργιο αυτό περιβάλλον δεν θα είναι «μόνο του». Αποφύγετε όμως εντελώς αυτή τη λέξη, καθώς μπορεί να του δημιουργήσει τρόμο. Όταν σας ρωτήσει αν θα είστε και εσείς εκεί να του πείτε την αλήθεια. Ότι δεν μπορείτε να βρίσκεστε στο χώρο, αλλά θα είναι εκεί η δασκάλα και τα άλλα παιδάκια, με τα οποία θα παίζουν.
 
 
Καλό θα ήταν να του εξηγήσετε και ποιος είναι ο ρόλος της δασκάλας. Μπορείτε να του πείτε ότι η δασκάλα είναι αυτή που θα τους μάθει καινούργια πράγματα, θα τους βοηθάει με τα παιχνίδια που θα παίζουν, θα τους μαθαίνει τραγουδάκια και χορούς. Μην την περιγράψετε σαν μαμά, γιατί η πραγματικότητα θα τον απογοητεύσει. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσετε ότι εκεί θα κάνει και φίλους, με τους οποίους θα μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Μπορείτε να του αναφέρετε ότι εκεί θα τρώει το μεσημεριανό του και θα ξεκουράζεται (αν όντως ισχύει).
 

4. Δείξτε του από κοντά το χώρο

Αν το κρίνετε απαραίτητο μπορείτε και να επισκεφθείτε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί σας. Έτσι θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτό που του περιγράψατε. Καλό θα ήταν η επίσκεψη αυτή να γίνει τουλάχιστον 1 μήνα πριν ξεκινήσει, ώστε να μπορέσει να συνηθίσει την ιδέα.
 
Μια καλή ιδέα για να μπορέσει να συνηθίσει τη νέα καθημερινότητα είναι μία βδομάδα πριν ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός, να το ξυπνάτε το πρωί την ώρα που θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να το ντύνετε και να κάνετε την διαδρομή μέχρι τον παιδικό. Έτσι θα συνηθίσει ευκολότερα το νέο ωράριο και δεν θα αισθανθεί το πρωινό ξύπνημα σαν τιμωρία.
 

5. Η 1η μέρα έφτασε

Όταν φτάσει η μέρα που θα ξεκινήσει να φοιτά στον παιδικό σταθμό, προσέξτε να μη δείξετε τη συναισθηματική σας φόρτιση, γιατί θα αγχώσει περισσότερο το παιδί. Για να αισθάνεται οικεία επιτρέψτε του να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο του αντικείμενο , το οποίο όμως στο σχολείο θα έχει στην τσάντα του ή ακόμα και να ντυθεί μόνο του, ώστε να αισθάνεται άνετα.
 
 
Αφού μπείτε στο χώρο, αφήστε το παιδί σας για λίγο να εγκλιματιστεί και μην το πιέσετε να πάει στη δασκάλα ή στα άλλα παιδιά. Είναι προτιμότερο να το κάνει από μόνο του. Αν σας το επιτρέψουν οι δασκάλες μπορείτε να μείνετε τις πρώτες μέρες για λίγο μαζί του, αλλά όχι στον ίδιο χώρο. Καθίστε έξω από την αίθουσα, χωρίς να σας βλέπει. Έτσι θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Υποσχεθείτε του ότι δεν θα φύγετε χωρίς να το χαιρετίσετε και τηρήστε το, γιατί αλλιώς θα αισθανθεί εγκατάλειψη.
 

6. Η ώρα του αποχαιρετισμού

Το σίγουρο είναι ότι θα κλάψει. Και θα κλαίει για αρκετό καιρό. Δείχνει ακριβώς το δέσιμο με τους γονείς και την αίσθηση του ότι αποκόβεται. Μην λυγίσετε όμως, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση. Για να ελαττώσετε τις ανησυχίες του παιδιού σας υιοθετήστε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού, π.χ. χρησιμοποιώντας κάθε μέρα την ίδια έκφραση αποχαιρετισμού, μια συγκεκριμένη αγκαλιά κ.λ.π., ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν θα το «εγκαταλείψετε». Ο φόβος του παιδιού τη στιγμή που φεύγετε είναι ότι θα το ξεχάσετε και επειδή εξαρτάται απόλυτα από εσάς αισθάνεται ανήμπορο. Με αυτή τη ρουτίνα θα ξέρει ότι αφού χθες του είπατε αυτό και ξαναγυρίσετε, τότε θα γυρίσετε και σήμερα, και έτσι σιγά –σιγά θα συνηθίσει.
 
 

Τι να αποφεύγετε:

✨ Μην καθυστερείτε πολύ την αναχώρησή σας, εάν βλέπετε ότι το παιδί σας κλαίει. Από την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αυτό. Είναι καλύτερο να επισπεύσετε την αναχώρησή σας, και να αφήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει και να μπει στο κλίμα της τάξης. Αργότερα αν θέλετε επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον παιδικό σταθμό για να μάθετε την εξέλιξη. Το πιο πιθανό είναι να έχει μπει στην τάξη και να συμμετέχει στις δραστηριότητες.
 
✨ Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Όταν θα αρχίσει να κλαίει μην πείτε «Κοίτα, τα άλλα παιδάκια δεν κλαίνε». Θα αισθανθεί ότι κάτι δεν κάνει σωστά και ότι είναι ένοχο. Αφήστε το να εγκλιματιστεί με το δικό του ρυθμό στην καινούργια πραγματικότητα και να εκφράσει τα συναισθήματά του με τον δικό του τρόπο.
 
✨ Κρατήστε συγκεκριμένο ωράριο. Μην καθυστερείτε το πρωί να το πάτε στον παιδικό. Συνήθως υπάρχει ένα πρόγραμμα καλωσορίσματος (με προσευχή και πρωινό) και είναι καλύτερα να πηγαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά. Διαφορετικά μπορεί να αισθανθεί ότι δεν είναι μέρος της ομάδας και αυτό να το κάνει αντικοινωνικό.
 
✨ Σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος, είναι καλύτερα να επισπεύσετε την εγγραφή του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό. Είναι καλύτερα να πάει πριν έρθει το μωρό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το πιο πιθανό είναι να αισθανθεί ότι το «διώχνετε» για να μείνετε με το νέο μέλος της οικογένειας.
 
✨ Ψυχολογικά. Εάν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας, όπως π.χ. κάποια μετακόμιση, χωρισμός γονέων ή θάνατος συγγενικού προσώπου, ενημερώστε την παιδαγωγό για να γνωρίζει την ψυχική σύνθεση του παιδιού και να προσπαθήσει να το βοηθήσει να προσαρμοστεί. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι παιδιά που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ψυχολογικής αστάθειας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.
 
 
Read 1304 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03