Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Οι πιο συνηθισμένες παιδικές ασθένειες που πρέπει να γνωρίζει η κάθε μαμά

 

ill2

 

Υπάρχουν τόσες πολλές παιδικές αρρώστιες, λοιμώδεις και μη λοιμώδεις, που θα ήταν αδύνατο να περιγραφούν όλες σε ένα άρθρο. Όμως, εδώ θα παρουσιάσουμε με συντομία μερικές από τις πιο συνηθισμένες, περιλαμβάνοντας τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και τις συνηθέστερες αλλεργικές και ανοσολογικές ασθένειες.
 

Βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα προκαλείται από διάφορους ιούς, με πιο συνηθισμένο τον RSV (Respiratory Syncytial Virus), αλλά και από άλλους συνηθισμένους ιούς που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για φλεγμονή των μικρών αεραγωγών (βρογχιολίων) των πνευμόνων. Προσβάλλει παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βρογχιολίτιδας, είναι ο συριγμός (ήχος που ομοιάζει με σφύριγμα κατά την αναπνοή).Το ίδιο σύμπτωμα παρατηρείται και στα παιδιά που πάσχουν από άσθμα.
 
Εκτός από τον συριγμό, μπορεί να υπάρχει βήχας, πυρετός και συνάχι. Η βρογχιολίτιδα είναι συνηθέστερη κατά τον χειμώνα. Μερικά παιδιά, ίσως χρειασθεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο, εάν τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά. Για ένα μικρό ποσοστό παιδιών, αυτό το πρώτο επεισόδιο βρογχιολίτιδας, μπορεί να αποτελεί προάγγελο διάγνωσης μελλοντικού άσθματος, αλλά για τα περισσότερα, αποτελεί ένα και μοναδικό περιστατικό της ζωής τους. Η θεραπεία της βρογχιολίτιδας, διαφέρει από την θεραπεία του άσθματος, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθούν και  μερικά από τα ίδια φάρμακα.
 

Ωτίτιδα

Οι λοιμώξεις των αυτιών είναι πολύ συνηθισμένες στα παιδιά. Προκαλούνται από πολλά είδη μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται και προκαλούν συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο πόνο στο αυτί, ή ακόμη και παρουσία υγρών στον ακουστικό πόρο. Η θεραπεία της ωτίτιδας, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας, μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση ή χρήση αντιβιοτικών. Καμιά φορά, μπορεί να χρειασθεί και αφαίρεση του υγρού που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό του.
 

Χρόνια εκκριτική ή βλεννώδης ωτίτιδα (Glue ear)

Όταν το υγρό που έχει συσσωρευτεί στο μέσο τμήμα του αυτιού και δεν μπορεί να διαλυθεί μόνο του ή μετά από θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή επέμβαση για να αφαιρεθεί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τυμπανοκέντηση και γίνεται με την εισαγωγή της βελόνας μιας σύριγγας, μέσω της οποίας αφαιρείται το υγρό. Όμως, καμιά φορά, λόγω συνεχών λοιμώξεων ή χρόνιας διήθησης(που σημαίνει ότι το υγρό παραμένει επί τρείς μήνες τουλάχιστον),μπορεί να χρειασθεί η τοποθέτηση ενός μικρού σωληνίσκου επάνω στο τύμπανο. Ο σωληνίσκος αυτός, παραμένει στη θέση αυτή επί ένα χρόνο περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τύμπανο επουλώνεται κανονικά μετά απ΄ αυτήν την επέμβαση.
 

Σπασμωδική λαρυγγίτιδα (Croup)

H σπασμωδική λαρυγγίτιδα, είναι συχνή στα μικρά παιδιά. Προκαλείται από διάφορους ιούς, με αποτέλεσμα φλεγμονή των ανωτέρων αναπνευστικών οδών, περιλαμβανομένου του λάρυγγα και της τραχείας. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο υλακώδης βήχας(σαν γαύγισμα) και εισπνοή με συριγμό (σαν να σφυρίζει).Τα περισσότερα παιδιά με σπασμωδική λαρυγγίτιδα, μπορεί να νοσηλευθούν στο σπίτι, αλλά, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση στεροειδών, καθώς και άλλων εισπνεόμενων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να εξετάζεται από ιατρό.
 
ill1
 

Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος (Hand, Foot and Mouth Disease/HFMD)

Η νόσος αυτή, που οφείλεται σε ιούς Coxsackie, προσβάλλει τα χέρια, τα πόδια και το στόμα .Είναι εξαιρετικά συνηθισμένη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και φυσαλίδες μέσα στο στόμα, στις παλάμες και στα πέλματα. Εξαφανίζεται μόνη της, χωρίς καμία θεραπεία, μέσα σε 10 το πολύ ημέρες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική αγωγή, παρά μόνον αναλγητικά.
 

Επιπεφυκίτιδα

Συχνότερη αιτία αυτής της κατάστασης είναι ένας ιός αλλά, περιστασιακά, μπορεί να οφείλεται και σε βακτηρίδιο. Η επιπεφυκίτιδα είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Καλό είναι να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται καλά εντός πέντε ημερών.
 

Λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος

Προκαλείται από έναν ιό, που ονομάζεται παρβοϊός Β19. Είναι πολύ συχνή λοίμωξη και εμφανίζεται στα περισσότερα παιδιά με την μορφή κρυολογήματος, που ακολουθείται από ένα εξάνθημα στο πρόσωπο και στο σώμα. Η τυπική περιγραφή του εξανθήματος, είναι ότι εμφανίζεται στα μάγουλα, τα οποία έχουν έντονο ερυθρό χρώμα, σαν να έχει δεχθεί το παιδί σκαμπίλι. Το εξάνθημα αυτό, εξαφανίζεται μέσα σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Ο μόνος σοβαρός κίνδυνος από την επαφή με τον ιό, αφορά τις εγκύους που δεν έχουν εκτεθεί προηγουμένως στον παρβοϊό. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για το έμβρυο.
 

Διάρροιες από ροταϊούς

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ροταϊούς, είναι υπεύθυνες για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα σε παιδιά λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών, όπου είναι περιορισμένη η πρόσβαση στα αντίστοιχα εμβόλια. Η λοίμωξη προκαλεί υψηλό πυρετό, εμέτους και διάρροιες. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, λόγω αφυδάτωσης, ιδιαίτερα σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά. Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου, ήταν πολύ συχνή η εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω παρατεταμένων διαρροιών και αφυδάτωσης. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει, ότι η εφαρμογή του σχετικού εμβολιασμού, έχει σαν αποτέλεσμα 95% λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω αυτής της αιτίας.
 

Η νόσος του Kawasaki

H νόσος του Kawasaki (Καβασάκι), είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα πολλών άλλων λοιμώξεων. Εάν παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπευτική αγωγή, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία, με αποτέλεσμα, καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Ευτυχώς, οι περισσότεροι παιδίατροι έχουν διδαχθεί να ερευνούν πάντοτε για την πιθανότητα αυτής της νόσου και ξέρουν να αναγνωρίζουν την ασθένεια αυτή, με βάση τα συνήθη σημεία και συμπτώματα. Στα συμπτώματα αυτά, περιλαμβάνονται, παρατεταμένος πυρετός (περισσότερο από πέντε ημέρες), εξάνθημα, χείλη ξηρά και με ρωγμές, ερυθρότητα στα μάτια, διογκωμένοι λεμφαδένες του λαιμού και διογκωμένα χέρια και πόδια. Συνιστάται εισαγωγή σε νοσοκομείο, όπου χορηγείται ειδική ανοσοσφαιρίνη και ασπιρίνη. Αυτή η θεραπευτική αγωγή, εάν αρχίσει αρκετά έγκαιρα, προλαμβάνει την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων. Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει άγνωστη.
 

Ανεμοβλογιά

Οφείλεται σε ιό. Σήμερα, ο εμβολιασμός κατά της ανεμοβλογιάς, εφαρμόζεται σε σχεδόν όλα τα παιδιά. Πριν την εφαρμογή του εμβολιασμού, η ανεμοβλογιά ήταν συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο. Μολονότι η ανεμοβλογιά είναι συνήθως, μία αθώα λοίμωξη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, διάφορες βακτηριδιακές λοιμώξεις του δέρματος, πνευμονία και άλλες. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται ο εμβολιασμός.
 

Ιλαρά

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό. Πριν από την γενική εφαρμογή του ειδικού εμβολίου κατά της ιλαράς, η ασθένεια αυτή ήταν μία  εξαιρετικά συχνή παιδική νόσος. Δυστυχώς, λόγω της εμφάνισης ενός διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος αρνητισμού στον  εμβολιασμό των παιδιών, εκ μέρους μερικών γονέων, αρχίζουμε σήμερα να παρατηρούμε σποραδικές επιδημίες ανάμεσα σ’ αυτές τις ομάδες. Η ιλαρά είναι μία οξεία ιογενής νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και στο θάνατο. Αρχίζει συνήθως με μη ειδικά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, καταρροή και βήχα. Μετά απ ’αυτά τα συμπτώματα, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς, το οποίο εξαπλώνεται από το πρόσωπο μέχρι τα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται μία έως δύο εβδομάδες μετά την επαφή του παιδιού με τον ιό και διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.
 

Παρωτίτιδα (Μαγουλάδες)

Η παρωτίτιδα είναι μία νόσος που οφείλεται σε ιό. Συνήθως αρχίζει με τα συμπτώματα γρίπης και στην συνέχεια εμφανίζεται οξεία, επώδυνη διόγκωση των παρωτίδων (αδένων που παράγουν σίελο). Παλαιότερα, πριν από την εφαρμογή του ειδικού εμβολίου, η παρωτίτιδα ήταν πολύ συνηθισμένη νόσος. Τα συμπτώματα της νόσου, γενικά εμφανίζονται περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την επαφή του παιδιού με τον ιό. Η νόσος διαρκεί 7 έως 10 ημέρες. Όπως συμβαίνει με πολλές από τις ιογενείς νόσους της παιδικής ηλικίας, μολονότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πολύ σοβαρών επιπλοκών, περιλαμβανόμενης της μηνιγγίτιδας και του θανάτου.
 

Ερυθρά

Η ερυθρά, στα περισσότερα άτομα, προκαλεί ήπια συμπτώματα. Όμως, αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση των μη εμβολιασμένων εγκύων. Στην περίπτωση αυτή, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και θανατηφόρα προβλήματα στο έμβρυο. Σήμερα, ο εμβολιασμός είναι γενικός και έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Η νόσος αρχίζει με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα και υποχωρεί τελείως μετά από δύο έως τρείς ημέρες.
 

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης προκαλείται από ένα βακτηρίδιο (Bordetella pertussis). Είναι μία πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία μπορεί να αποβεί και θανατηφόρος, ιδιαίτερα στα βρέφη. Σήμερα η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω εμβολιασμού. Συχνά, δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθεί στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες. Η λοίμωξη συνήθως αρχίζει με συμπτώματα κρυολογήματος και στη συνέχεια εξελίσσεται σε βήχα, ο οποίος είναι επίμονος και πολύ έντονος, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αναπνοή και έχει τα χαρακτηριστικά υλακής(σαν γαύγισμα). Συνιστάται ο εμβολιασμός για κάθε ομάδα ηλικιών (παιδιά, έφηβους, ενήλικες).
 

Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μία φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή  του ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ιοί ή βακτηρίδια. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, πυρετός και γενική κακουχία. Η εφαρμογή γενικού εμβολιασμού, έχει μειώσει την συχνότητα πολλών περιπτώσεων που προκαλούνται από βακτηρίδια. Όμως, παραμένουν συχνές οι περιπτώσεις που οφείλονται σε ιούς. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα, περιλαμβανομένης της μόνιμης κώφωσης, σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης, ακόμη και θανάτου.
 

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Ένα στέλεχος του στρεπτοκόκκου, ενός συνηθισμένου βακτηριδίου του δέρματος, μπορεί να προκαλέσει στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον φάρυγγα και πυρετό που διαρκεί αρκετές ημέρες. Συχνά μπορεί να υπάρχει πύον υπό τη μορφή λευκού επιχρίσματος, στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα, καθώς και διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού. Τις περισσότερες φορές, η κατάσταση αυτή παρέρχεται μόνη της, όμως συνιστώνται αντιβιοτικά, λόγω του κινδύνου δημιουργίας ρευματικής καρδιοπάθειας, η οποία αποτελεί ένα σοβαρό επακόλουθο των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, το οποίο όμως μπορεί να προληφθεί.
 

Οστρακιά

Πρόκειται για στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία μπορεί να εμφανισθεί μετά από λοίμωξη του φάρυγγα. Είναι μία συχνή λοίμωξη, η οποία αρχίζει με πυρετό και πιθανώς πονόλαιμο και ακολουθείται από εξάνθημα, το οποίο αρχίζει από τον θώρακα και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Συνιστώνται αντιβιοτικά για να εκριζωθεί το βακτηρίδιο και για να προληφθεί ρευματικός πυρετός και ρευματική καρδιακή νόσος.
 
ill4
 

Σύνδρομο Ράϊ (Reye’s syndrome)

Στα παιδιά, ουδέποτε πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη ή προϊόντα που περιέχουν ασπιρίνη. Το σύνδρομο Ράϊ, είναι μία δυνητικά θανατηφόρος ασθένεια, η οποία προκαλείται από την λήψη τέτοιων φαρμάκων και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση βαρείας ηπατικής ανεπάρκειας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού, καθώς και την δημιουργία εγκεφαλικού οιδήματος. Ευτυχώς, μετά την αναγνώριση του κινδύνου λήψης της ασπιρίνης, σήμερα αποτελεί μία σπάνια κατάσταση.
 

Σταφυλοκκοκικές λοιμώξεις

Ένα στέλεχος του σταφυλόκοκκου, με την ονομασία MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus/σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη), το οποίο προκαλεί δοθηίνα, τον γνωστό «καλόγερο» στο δέρμα, καθώς και αποστήματα. Το βακτηρίδιο αυτό, μπορεί να εξαπλωθεί στα νοσοκομεία και να προκαλέσει λοιμώξεις επικίνδυνες για την ζωή. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο, είναι το γεγονός, ότι πολλά άτομα, είναι φορείς του βακτηριδίου, χωρίς να παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, μεταδίδοντας το μικρόβιο σε ευάλωτα άτομα.
 

Μολυσματικό κηρίο

Πρόκειται για μία πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος, που οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ή στεπτόκοκκο. Γενικά, εμφανίζονται μικρές φυσσαλίδες, που σκάνε και δημιουργείται μια κρούστα με χρώμα μελιού. Το μολυσματικό κηρίο, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Τις περισσότερες φορές, είναι αναγκαία η λήψη αντιβιοτικών.
 

Λειχήνας

Προκαλείται από μύκητα. Έχει σχήμα δακτυλιοειδές και εξαπλώνεται γρήγορα από παιδί σε παιδί. Για την θεραπεία, χρησιμοποιούνται αντιμυκησιακά φάρμακα.
 

Εποχιακές αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες, ταλαιπωρούν πολλά παιδιά, κάθε ηλικίας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα, είναι το συχνό φτάρνισμα, η καταρροή από τη μύτη και τα κόκκινα μάτια, πολλές φορές με δάκρυα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τα συμπτώματα αυτά, παρά μόνον η χορήγηση των γνωστών αντιισταμινικών φαρμάκων, τα οποία μειώνουν κατά πολύ την ένταση των συμπτωμάτων.
 
 
 
Read 919 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03