Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μήπως έχεις το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και δεν το ξέρεις;

 

polykistikes2

 

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου 20-30% πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Οι πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζονται οι ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις που εντοπίζονται συνήθως ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Αυτές οι κύστεις είναι ωοθυλάκια τα οποία λόγω ορμονικών διαταραχών, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στην εξέλιξη τους.
 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες:

 
- Στον κύκλο περιόδου
- Στη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά
- Στις ορμόνες
- Στην καρδία
- Στα αιμοφόρα αγγεία
- Στην εμφάνιση
 
Με την εμφάνιση των πολυκυστικών ωοθηκών οι γυναίκες συνήθως παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (ή ανδρικών ορμονών), διαταραχές περιόδου, αυξημένη τριχοφυΐα, προβλήματα ακμής, καθώς συχνή είναι και η πρόσληψη βάρους.
 
 
polykistikes1
 
 

Τι το προκαλεί;

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου είναι άγνωστα, ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι διάφοροι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο.
 
Με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζεται μια ορμονική ανισορροπία. Οι ωοθήκες δημιουργούν περισσότερα ανδρογόνα από το κανονικό. Τα ανδρογόνα είναι ανδρικές ορμόνες τις οποίες δημιουργούν και οι γυναίκες σε μικρότερο όμως βαθμό. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απελευθέρωση των ωαρίων κατά τη διάρκεια ωορρηξίας.
 
Ερευνητές πιστεύουν επίσης, ότι η ινσουλίνη μπορεί να συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία ελέγχει την μετατροπή της ζάχαρης, του άμυλου και άλλων τροφών σε ενέργεια την οποία το σώμα θα χρησιμοποιήσει ή θα αποθηκεύσει. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μια ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση της. Η υπερβολική ινσουλίνη φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή των ανδρογόνων. Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε:
 
- Ακμή
- Υπερβολική τριχοφυΐα
- Αύξηση βάρους
- Προβλήματα με την ωορρηξία
 
 polykistikes3
 

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
 
- Υπογονιμότητα. Η γυναίκα δεν είναι σε θέση να μείνει έγκυος λόγω διαταραχής ωορρηξίας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή αιτία της γυναικείας στειρότητας.
 
- Ακανόνιστη περίοδος.
 
- Υπερτρίχωση. Παρουσιάζεται αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος, στο στομάχι, στην πλάτη, στους αντίχειρες ή στα δάκτυλα ποδιών.
 
- Κύστες στις ωοθήκες.
 
- Ακμή, λαδερό δέρμα ή πιτυρίαση.
 
- Αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, συνήθως με επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση.
 
- Ανδρικό-πρότυπο τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών.
 
- Κηλίδες του δέρματος. Εμφανίζονται στο λαιμό, τα χέρια, το στήθος ή τους μηρούς και είναι χονδρές, χρώματος σκούρο καφέ ή μαύρο.
 
- Δερματικά σημάδια.
 
- Άγχος και κατάθλιψη.
 
- Υπνική άπνοια – Κόβεται η αναπνοή για μικρά διαστήματα την ώρα του ύπνου.
 
 

Γιατί δημιουργείται πρόβλημα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Οι ωοθήκες, όπου παράγονται τα ωάρια μιας γυναίκας, έχουν μικροσκοπικές κύστες γεμάτες υγρό οι οποίες ονομάζονται ωοθυλάκια. Καθώς μεγαλώνει το ωάριο, συσσωρεύεται υγρό στο ωοθυλάκιο. Όταν το ωάριο αυτό ωριμάσει, το ωοθυλάκιο σπάει, το ωάριο απελευθερώνεται και ταξιδεύει μέσα από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα για γονιμοποίηση. Αυτό ονομάζεται ωορρηξία.
 
Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται για ένα ωάριο να ωριμάσει. Τα ωοθυλάκια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται και να δημιουργούν υγρό, η ωορρηξία όμως δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, ορισμένα ωοθυλάκια μπορεί να παραμείνουν ως κύστες. Για τους λόγους αυτούς, η ωορρηξία δεν συμβαίνει και η ορμόνη προγεστερόνη δεν δημιουργείται. Χωρίς την προγεστερόνη, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας (περίοδος) είναι ακανόνιστος ή απών. Επιπλέον, οι ωοθήκες δημιουργούν ανδρικές ορμόνες, οι οποίες εμποδίζουν επίσης την ωορρηξία.
 

Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Ο/η γυναικολόγος θα προβεί σε κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή αν κάτι άλλο προκαλεί τα συμπτώματα.
 
- Ιατρικό ιστορικό σχετικά με την έμμηνο ρύση.
 
- Σωματική εξέταση – θα γίνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του δείκτη μάζας σου σώματος (BMI), και του μεγέθους της μέσης. Θα γίνει επίσης έλεγχος των περιοχών αυξημένης τριχοφυΐας.
 
- Γυναικολογική εξέταση – πιθανό να γίνει έλεγχος εάν οι ωοθήκες έχουν διευρυνθεί ή πρηστεί από την αύξηση των μικρών κυστών.
 
- Εξετάσεις αίματος – Ο/η γιατρός μπορεί να ελέγξει τις ανδρογόνες ορμόνες και τη γλυκόζη (σάκχαρα) στο αίμα.
 
- Κολπικό υπερηχογράφημα – θα γίνει μία εξέταση χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα παίρνοντας εικόνα της πυελικής περιοχής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των ωοθηκών γι α κύστεις και για έλεγχο του ενδομήτριου (εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας). Αυτό το τοίχωμα μπορεί να γίνει παχύτερο, εάν οι περίοδοι δεν είναι τακτικές.
 
 polykistikes4
 

Πως αντιμετωπίζεται;

Επειδή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να ελέγχετε η αποφυγή άλλων προβλημάτων. Ο σκοπός της θεραπείας βασίζεται πάνω στα συμπτώματα, έστω και αν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Πολλές γυναίκες θα χρειαστούν ένα συνδυασμό θεραπειών για την επίτευξη των στόχων αυτών. Μερικές από τις θεραπείες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι:
 
- Αλλαγή τρόπου ζωής. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτές οι γυναίκες μπορούν να χειριστούν το σύνδρομο ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και με τακτική άσκηση ώστε να διατηρηθεί το βάρος σε ένα υγιές επίπεδο. Κάποιες διατροφικές συμβουλές είναι:
 
- Ο περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης.
- Η προσθήκη περισσότερων προϊόντων ολικής αλέσεων, φρούτων, λαχανικών και άπαχου κρέατος. Αυτό βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρα), στη βελτίωση της χρήση ινσουλίνης από το σώμα, και στην εξομάλυνση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα.
 
- Χάπια αντισύλληψης. Για τις γυναίκες που δεν θέλουν να εγκυμονήσουν, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ελέγξουν τις περιόδους, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και να βοηθήσουν στην ακμή.
 
Λάβετε υπόψη ότι η περίοδος θα γίνει και πάλι ακανόνιστη μόλις διακόψετε τη λήψη του χαπιού. Τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, βοηθούν στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο ενδομητρίου αλλά δεν συμβάλλουν στη μείωση της ακμής και στην τριχοφυΐα. Σημαντικό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα με τη λήψη αντισυλληπτικών.
 
- Φαρμακευτική αγωγή Διαβήτη. Το φάρμακο Μετφορμίνη (Metformin ή Glucophage) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Διαβήτη τύπου 2, το οποίο έχει διαπιστωθεί επίσης να βοηθά στα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αν και δεν έχει εγκριθεί από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη χρήση αυτή. Η μετφορμίνη επηρεάζει τον τρόπο που η ινσουλίνη ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα (σάκχαρα) και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Επιβραδύνει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας και μετά από μερικούς μήνες χρήσης μπορεί να βοηθήσει στην επιστροφή της ωορρηξίας. Έρευνα έχει δείξει ότι η μετφορμίνη έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση της σωματικής μάζας και η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
 
- Φάρμακα γονιμότητας. Η έλλειψη ωορρηξίας είναι συνήθως η αιτία για προβλήματα γονιμότητας σε γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πολλά φάρμακα τα οποία διεγείρουν την ωορρηξία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να εγκυμονήσουν. Ορισμένα φάρμακα γονιμότητας, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για πολλαπλές γέννες (δίδυμα, τρίδυμα).
 
- Χειρουργική επέμβαση. Η «διάτρηση των ωοθηκών» είναι μια χειρουργική θεραπεία η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της ωορρηξίας. Αυτή η επέμβαση χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα γονιμότητας. Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει κάποιος κίνδυνος ανάπτυξης ουλώδης ιστού στις ωοθήκες. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ανδρογόνων και να βοηθήσει στην ωορρηξία, ωστόσο δεν βοηθά στην απώλεια μαλλιών ή στην τριχοφυΐα.
 
- Φαρμακευτική αγωγή για αυξημένη τριχοφυΐα ή επιπλέον ανδρικών ορμονών. Αυτά τα φάρμακα ονομάζονται αντιανδρογόνα και μπορούν να μειώσουν την τριχοφυΐα και να σταματήσουν την ακμή. Η Σπειρονολακτόνη (Spironolactone), έχει αντιανδρογόνο δράση μειώνοντας τις επιπτώσεις των ανδρικών ορμονών στην ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γυναίκες. Η Φιναστερίδη (Finasteride ή Propecia), ένα φάρμακο το οποίο παίρνουν οι άνδρες για την τριχόπτωση, έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/τη γυναικολόγο σας προτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
 
 
 
Read 1059 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05