Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μαγνητικός τομογράφος «μινιατούρα» για τα πρόωρα νεογνά

 

 

Συνήθως ο εγκέφαλος των νεογνών εξετάζεται με τη χρήση υπερήχων, πράγμα που είναι εφικτό μόνο και μόνο επειδή δεν έχει γίνει συμπαγές το κρανίο. Ο υπέρηχος είναι φθηνός, φορητός και βολικός, αλλά υπάρχουν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου που δεν μπορεί να εξετάσει. Αντιθέτως η μαγνητική τομογραφία είναι σε θέση να δείξει όλα τα τμήματα του εγκεφάλου και της γύρω ανατομίας, παρέχοντας εικόνες πιο ευκρινείς και εύκολες στην κατανόηση ώστε να μπορούν να τις καταλάβουν ακόμη και οι γονείς. Από την πλευρά της διάγνωσης, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η μαγνητική είναι σε θέση να δείξει ένα ευρύτερο φάσμα των ανωμαλιών του εγκεφάλου, και ιδίως εκείνες τις ανωμαλίες που προκύπτουν από την έλλειψη οξυγόνου ή παροχής αίματος. Ωστόσο σπάνια πραγματοποιείται σε πολύ πρόωρα μωρά, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη μεταφορά και τον χειρισμό του άρρωστου βρέφους που μπορεί να αντισταθμίσει αρνητικά τα οφέλη. Πρόσφατα όμως το νοσοκομείο Royal Hallamshire στο Σέφιλντ απέκτησε τον δικό του μικροσκοπικό μαγνητικό τομογράφο, έναν από τους δύο μικρότερους σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για πρόωρα βρέφη.
 
 
Μιλώντας με νούμερα
 
Μέχρι στιγμής περίπου 40 μωρά έχουν εξεταστεί με τη χρήση αυτού του πρωτοποριακού μαγνητικού τομογράφου ο οποίος δημιουργήθηκε από την GE Healthcare με χρηματοδότηση από το Wellcome Trust.
 
Ένα από τα 40 μωρά, η Αλις-Ρόουζ, γεννήθηκε στις 24 εβδομάδες και έκανε δύο εγκεφαλικές αιμορραγίες. Οι γονείς της είπαν ότι η χρήση του εν λόγω μαγνητικού τομογράφου ήταν πολύ βοηθητική. Μάλιστα ανέφεραν ότι η εικόνα του εγκεφάλου είναι πολύ υψηλής ευκρίνειας και πολύ πιο άμεση ώστε να βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου της από ότι ο υπέρηχος. Η μαμά της πρόσθεσε ότι από τις 6 Νοεμβρίου που γεννήθηκε η Aλις-Ρόουζ και ακόμα και τώρα, σχεδόν τρεις μήνες μετά, που η ζωή της είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και ζυγίζει μόλις 1.280 γραμμάρια, ο μαγνητικός τομογράφος διασφαλίζει τη βέλτιστη απεικόνιση της εικόνας του εγκεφάλου της.
 
 
 
Ο καθηγητής Γκρίφιθς του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Οι κανονικοί μαγνητικοί τομογράφοι είναι τεράστια μηχανήματα τα οποία βρίσκονται συνήθως στο υπόγειο ή στο ισόγειο των νοσοκομείων, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών είναι συνήθως πιο ψηλά σε όροφο, είτε σε ένα εντελώς διαφορετικό κτίριο, και έτσι η διαδρομή ενός ευαίσθητου μωρού προς και από τον σαρωτή μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Το Νοσοκομείο Παίδων Evelina στο Λονδίνο έχει έναν κανονικό μαγνητικό τομογράφο εντός της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη μεταφορά των νεογνών.
 
 
 
Τα νέα μηχανήματα
 
Ο ειδικός μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Hallamshire δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ένα πλυντήριο ρούχων και βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Η ιδέα για έναν ειδικό μαγνητικό τομογράφο για τα νεογνά αναπτύχθηκε αρχικά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από τους καθηγητές Γκρίφιθς και Πέιλεϊ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.
 
Έτσι δημιουργήθηκαν οι δύο πρωτότυποι νεογνικοί μαγνητικοί τομογράφοι – ο άλλος βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη -, ενώ το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι έχει μετατρέψει έναν μαγνητικό τομογράφο που ήταν ειδικός για ορθοπεδική χρήση σε μαγνητικό τομογράφο νεογνών.
 
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι  οι κανονικοί μαγνητικοί τομογράφοι κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες, δυστυχώς δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί να κοστίζει ένας μαγνητικός τομογράφος για νεογνά εάν ενταχθεί σε μαζική παραγωγή. Ο Γκρίφιθς πάντως αναφέρει πως το επόμενο βήμα είναι η έρευνα σε πρόωρα μωρά που θα αποδείξει ότι η χρήση του ειδικού μαγνητικού τομογράφου συμβάλει στην καλύτερη διάγνωση και άρα και στην βέλτιστη κλινική διαχείριση των παιδιών.
 
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαλτέζου
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε για θέματα εγκυμοσύνης
 
Read 756 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05