Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μεταμόσχευση μαλλιών. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Πρόκειται για αισθητική επέμβαση που προβαίνουν άντρες και γυναίκες και αφορά στην αποκατάσταση του τριχωτού κεφαλής ή άλλων σημείων του σώματος με ανεπαρκή τριχοφυΐα.
 
Επικρατέστερη και συχνή αιτία είναι η γονιδιακή προδιάθεση. Το γονίδιο της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας είναι ενδογενής παράγοντας που συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.
 
Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών έχει ο σχεδιασμός της διάταξης και τοποθέτησης των νέων τριχοθυλάκων.
 
Γίνεται ειδική ψηφιακή κεφαλομετρική καταγραφή σε κάθε έναν ξεχωριστά πρίν την επέμβαση ώστε να εξατομικευθεί ο σχεδιασμός της νέας τριχοφυΐας.
 
Ο γιατρός σχεδιάζει μοντέρνες φυσικές πρόσθιες μετωπιαίες γραμμές (hairline) και μιμείται με απαράμιλλη ακρίβεια την φυσική διάταξη των νέων θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής.
 
Επίσης, τηρεί αυστηρά την κλιμακωτή διαβάθμιση της πυκνότητας των μαλλιών από εμπρός και προς τα πίσω, ώστε να προσδώσει φυσικό, πλούσιο αποτέλεσμα.
 
 
Για να προσαρμοστεί το κατάλληλο hairline στον κάθε έναν ξεχωριστά, τηρούνται όλοι οι κανόνες παγκόσμιας προσωπομετρίας και οι σχεδιασμοί των νέων μαλλιών τροποποιούνται στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ατόμου που υποβάλλεται σε αποκατάσταση του τριχωτού κεφαλής. Το τελικό αποτέλεσμα ΔΕΝ πρέπει να έχει “χειρουργημένη όψη” ή αλλιώς “doll’s effect”(μαλλιά κούκλας). Στόχος είναι να δημιουργούνται μοντέρνες φυσικές, απαλές γραμμές, που πλαισιώνουν αρμονικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το βάζουν σε τάξη, το ηρεμούν.
 

Τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την μεταμόσχευση μαλλιών.

 

★ Τεχνική FUE (follicular unit extraction)

Αφορά στη μεμονωμένη αφαίρεση τριχικών θυλάκων (ένα προς ένα) από την ινιακή (δότρια) περιοχή. Ανατομικά βρίσκεται στο πίσω κάτω μέρος της κεφαλής (ζώνη σταθερής τριχοφυΐας).
 
Δημιουργούνται μικρές οπές με μέγιστη διάμετρο ενός χιλιοστού και έτσι επιτυγχάνεται η αφαίρεση ολόκληρης της τριχοθυλακιακής μονάδας, χωρίς περιττούς τραυματισμούς.
 
Αποφεύγεται η δημιουργία τομής και συρραφής έτσι ώστε δεν καταλείπεται ουλή. Ο τραυματισμός της περιοχής είναι ελάχιστος έως αμελητέος.
 
- Απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα
- Επίτευξη μέγιστης πυκνότητας στη λήπτρια περιοχή
- Απουσία οιδημάτων μετεγχειρητικά
- Αύξηση των ορίων στην δότρια περιοχή (πλαγιοϊνιακά)
- Μεγαλύτερη διατήρηση ελαστικότητας δέρματος
- Ταχεία επούλωση δέρματος
- Γρήγορη επάνοδος στις φυσικές δραστηριότητες του ατόμου
 
Motorized fue
Η εξαγωγή των τριχικών θυλάκων από την δότρια περιοχή εκτελείται με ηλεκτροκίνητο εργαλείο (biopsy punch) για μεγαλύτερη ταχύτητα. O ιστός δέρματος δεν κακοποιείται και μειώνεται ο χρόνος επέμβασης
 
 
 
 
Mega fue
Αφορά στις περιπτώσεις με εκτεταμένη βαθμίδα ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας. Η λήψη τριχικών θυλάκων γίνεται σε δύο διαδοχικές συνεδρίες με μαζικό αριθμό τριχοθυλακίων για μέγιστη κάλυψη στη λήπτρια περιοχή.
 
 
 
 

Τεχνική FUT (follicular unit transfer)

Αφορά στην αφαίρεση συνεχούς ιστού δέρματος από τη δότρια περιοχή (donor area) και παρασκευή αυτού από εξειδικευμένο προσωπικό σε μικρές τριχοθυλακιακές μονάδες.
 
 
Για την αποφυγή ορατής ουλής στο σημείο λήψης πραγματοποιείται ένας ειδικός τρόπος συρραφής,  η τριχοφυτική σύγκλειση (trichophytic closure) και έτσι επιτυγχάνεται η αόρατη ουλή (Invisible scar)
 
Maxi strip
Εφαρμόζεται όταν πρόκειται για αποκατάσταση εκτεταμένης βαθμίδας ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Αφορά στην αφαίρεση ενός συνεχούς ιστού δέρματος από τη δότρια περιοχή με ευρέα όρια. Ακολουθεί τριχοφυτική σύγκλειση.
 
Mini strip
Πρόκειται για λιγότερο επεμβατική διαδικασία στην οποία κρίνει ο θεράπων ιατρός σε ποια περίπτωση δύναται να εφαρμοστεί. Τα όρια εκτομής είναι πολύ περιορισμένα από τη δότρια περιοχή ή αφορά σε δύο μικρά τεμάχια. Ακολουθεί τριχοφυτική σύγκλειση.
 

Συνδυαστικές τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Ο συνδυασμός τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον χειρουργό ώστε να αποδοθεί το βέλτιστο του αποτελέσματος.
 
 
Εξατομικεύεται με την περίπτωση. Ο χειρουργός με την εξειδικευμένη ομάδα του μπορεί να μιμηθεί την φυσική διάταξη των μαλλιών του ασθενούς, επιλέγοντας ανατομικά σημεία στη λήπτρια περιοχή και εφαρμόζοντας κάθε τεχνική ξεχωριστά.
 
Πρόκειται για μία διαδικασία υψηλών απαιτήσεων από τον χειρουργό και το νοσηλευτικό προσωπικό με άριστη τεχνογνωσία και υψηλή αισθητική.
 

Μετά τη Μεταμόσχευση

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθήσουν τις μετεγχειρητικές οδηγίες για να διασφαλιστούν η βέλτιστη επούλωση και η ανάπτυξη των μοσχευμάτων. Τα πρόσφατα μεταμοσχευμένα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται σε περίπου 10 εβδομάδες.
 
 
Είναι αρκετά μακριά ώστε να καλλωπιστούν σε περίπου 6 μήνες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν πλήρως σε ένα έτος. Στους λίγους μήνες μετά τη μεταμόσχευση, πριν τη νέα τριχοφυΐα, μπορεί να υπάρξει κάποια απόπτωση των μεταμοσχευθέντων μαλλιών, δημιουργώντας προσωρινά μια ελαφρά αραίωση στη περιοχή. Αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο που αποκαθίσταται με την έκφυση των νέων τριχών της περιοχής και θα διορθωθεί όταν η νέα τριχοφυΐα αρχίσει να αναπτύσσεται. Δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.
 
Κατερίνα Καλογιάννη MD, ειδική δερματολόγος
Σέκερη 6, Κολωνάκι 10674, 3ος όροφος
Τ:210 3647787
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Read 553 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

Republic Radio 100.3 05