Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

«Μαμά, δεν θα ‘ρθω για το Πάσχα»

 

mamaden tharthw1

 

Η ιστορία γνωστή.
 
Νέος επιστήμονας, με σπουδές, με πτυχία και πλούσια βιογραφικά, μετά από μήνες αναμονής στις λίστες του ΟΑΕΔ, μετα από περιπλάνηση στο αυθαίρετο χάος του ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Όπως χιλιάδες άλλοι πριν απ’αυτόν. Όπως χιλιάδες άλλοι μετά απ’αυτόν.
 
Ένας ακόμα «σύγχρονος μετανάστης». Χώρα αναζήτησης εργασίας? Ποιά άλλη. Η Γερμανία. Η χώρα που απορρόφησε χιλιάδες Έλληνες τα τελευταία 100 χρόνια, άλλοτε υπό συνθήκες εξευτελισμού, και άλλοτε με συνεντεύξεις και τα περίφημα «interviews». Όσοι το ζήσανε γνωρίζουν την ομοιότητα των δύο καταστάσεων…
 
Και ξάφνου, στην πρώτη απόπειρα κατάθεσης βιογραφικού, γίνεται δεκτός με τυμπανοκρουσίες και θαυμασμό! Και αναρωτιέται μέσα του, «εγώ που στην χώρα μου εργαζόμουνα τριπλάσιες ώρες και περίμενα πότε θα φιλοτιμηθεί ο διευθυντής να δώσει κάτι από τα χρωστούμενα, ξαφνικά έγινα ανάρπαστος και περιζήτητος;».Αλλα είπαμε, η ιστορία χιλιοειπωμένη, ίδια και απαράλλαχτη για όλους τους επιστήμονες-μετανάστες…
 
Χρειάστηκε μόλις μια βδομάδα για να καταλάβει ότι η ζωή του πλέον έχει αλλάξει. Ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Πότε ακριβώς; Όταν άκουσε από τον προϊστάμενό του ότι για τον πρώτο χρόνο δεν προβλέπονται άδειες,εκτός από σοβαρά ζητήματα υγείας ή επι σοβαρών υποχρεώσεων.
 
Στην αρχή αυτό δεν ακούστηκε τόσο βαρύ.Εντάξει , είπε μέσα του, θα το ξεπεράσω κι αυτό, θα αφοσιωθώ στη δουλειά, θα κάνω και οικονομία,θα στήσω νοικοκυριό.
 
Και μετά πέρασε ο πρώτος μήνας.Και πέρασε και ο δεύτερος. Και στον τρίτο μήνα πλέον, πλησίασε το Πάσχα.
 
Χρόνια και χρόνια κάθε τέτοια εποχή, μαζεύονταν οι συγγενείς, οι μανες μαγείρευαν,οι παπούδες έπαιζαν με τα εγγόνια τους,οι γιαγιάδες φρόντιζαν να τηρούν τις θρησκευτικές υποχρεώσεις, και τα ξαδέλφια βρισκόντουσαν ξανά μαζί μετά από καιρό.Όλο και κάποια ιστορία ακουγόταν για κάποιο μακρυνό θείο που πήγε μετανάστης στη Γερμανία το ’50, για κάποια μακρυνή ξαδέρφη που έφυγε στην Αυστραλία και έκανε 20 χρόνια να ξαναγυρίσει,για τα παιδιά του γείτονα που το ένα σπουδάζει στην Αγγλία και το άλλο εργάζεται ήδη σε εταιρία στη Γαλλία. Μακρυνές ιστορίες,αδιανόητα απόμακρες, στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.
 
Και σαν κάποιου είδους αρχαία τραγωδία, βρισκόμαστε στο σήμερα... 
 
mamaden tharthw2
 
Κοιτά το τηλέφωνο συνεχώς, το μοναδικό συνδετικό κρίκο με το σπίτι του.Εχει φροντίσει να είναι πάντα φορτισμένη η μπαταρία,το volume να είναι στο maximum, και σε ένα καλό σημείο κοντά στο παράθυρο, πάντα κοντά στο παράθυρο, για να ‘χει καλό σήμα.
 
Και το τηλέφωνο χτύπησε λοιπόν. Και είναι η φωνή της μάνας στην άλλη άκρη,να ρωτάει την κλασική ερώτηση που ρωτάνε χιλιάδες μανάδες στα παιδιά τους τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης.«Τι να σου μαγειρέψω παιδί μου για τις γιορτές,να φας σπιτικό φαγητό στη μάνα σου,να καρδαμώσεις λίγο που μου αδυνάτισες τόσο;»
 
Και η απάντηση απλή. Ίδια σε κάθε τέτοια συνομιλία. Με ένα πνιγμένο δάκρυ ίσως. Με ένα κόμπο στο λαιμό. Σίγουρα με τη γνωστή εκείνη «παύση» λόγω συγκίνησης….
 
«Μαμά,δεν θα ρθω για το Πάσχα…»
 
Read 908 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 05