Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Μηνιγγίωμα και διαγνωστικές εξετάσεις

 

 
Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος εγκεφάλου, που προέρχεται από τις μήνιγγες (δηλ. τα περιβλήματα γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). 
 

Το μηνιγγίωμα είναι καλοήθης όγκος; 

Σε γενικές γραμμές είναι καλοήθης όγκος, δηλ. αναπτύσσεται αργά και δεν εισχωρεί στον εγκέφαλο, απλά τον απωθεί. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου το μηνιγγίωμα έχει κακοήθεις χαρακτήρες δηλ. διεισδύει στον εγκέφαλο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. 
 

Ποια είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του μηνιγγιώματος;

Το μηνιγγίωμα συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά. 
 

Πως εκδηλώνεται ένα μηνιγγίωμα; ποια είναι η κλινική του εικόνα ; 

Το μηνιγγίωμα εκδηλώνεται με : 
 
• νευρολογικά συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου την οποία πιέζει πχ αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, ελάττωση της όρασης, δυσκολία στην ομιλία κλπ 
• γενικά συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου πχ πονοκέφαλο, ζάλη, εμετό 
• ψυχικές διαταραχές, αν βρίσκεται σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα και την προσωπικότητα, όπως πχ τα μηνιγγιώματα του μετωπιαίου λοβού 
• επιληπτικές κρίσεις, είτε γενικευμένες είτε εστιακές. 
 
* ένα μικρό μηνιγγίωμα, δεν δίνει συχνά συμπτώματα και μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα πχ σε μία αξονική που έγινε μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι. 
 
 
Εικόνα 1 : το μηνιγγίωμα αναπτύσσεται έξω από τον εγκέφαλο και τον πιέζει. 
 

Που εντοπίζεται ένα μηνιγγίωμα; 

Το μηνιγγίωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν οι μήνιγγες δηλ και στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό (πιο σπάνια). 
 
 

Σε τι οφείλεται το μηνιγγίωμα; 

• στις περισσότερες περιπτώσεις το μηνιγγίωμα παρουσιάζεται σποραδικά, δηλ. δεν υπάρχει κληρονομικότητα 
• το μηνιγγίωμα είναι συχνότερο στις γυναίκες, άρα φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο οι γυναικείες ορμόνες 
• η Ακτινοθεραπεία, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του μηνιγγιώματος 
• τέλος, υπάρχει το πολύ σπάνιο σύνδρομο της νευροϊνωμάτωσης τύπου 2, όπου εμφανίζονται πολλοί όγκοι του νευρικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και το μηνιγγίωμα. 
 
 

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση του μηνιγγιώματος ; 

Η διάγνωση γίνεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία. 
 
 
 
 
 

Ποια είναι η θεραπεία του μηνιγγιώματος; 

Η αντιμετώπιση του μηνιγγιώματος μπορεί να είναι : 
 
1. παρακολούθηση : έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα με μαγνητική τομογραφία χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση. Επιλέγεται σε μικρού μεγέθους μηνιγγιώματα, όταν δεν υπάρχει αύξηση με την πάροδο του χρόνου και ο ασθενής δεν έχει νευρολογικά συμπτώματα 
 
2. στερεοτακτική ακτινοχειρουργική : δεν αντιμετωπίζει άμεσα τον όγκο, απλά του στερεί την αιμάτωση (την τροφοδοσία). Σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι πάντα) επιτυγχάνει αναστολή της ανάπτυξης του όγκου. Η μέθοδος επιλέγεται για μικρά μηνιγγιώματα σε πολύ «δύσκολες» περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ένα μηνιγγίωμα υποτροπιάσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Τέλος, είναι λύση ανάγκης σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο 
 
3. χειρουργική αφαίρεση : είναι η πιο σίγουρη μέθοδος ριζικής αντιμετώπισης του μηνιγγιώματος. Η μέθοδος επιλέγεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. 
 
* σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από τον ασθενή, μετά από συζήτηση με το νευροχειρουργό. 
 

Μήπως πρέπει να επιλέγεται πάντα η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική; έχει επιπλοκές; 

Έχει επιπλοκές, αλλά λιγότερες σε σύγκριση με την χειρουργική αφαίρεση. Το σημαντικότερο μειονέκτημά της είναι ότι δεν αφαιρείται ο όγκος, αλλά αναστέλλεται η ανάπτυξή του. Τα αποτελέσματά της φαίνονται μετά από μήνες (δηλ. δεν είναι άμεσα όπως στη χειρουργική επέμβαση). Επίσης το μηνιγγίωμα συχνά συρρικνώνεται, ωστόσο παραμένει ουσιαστικά στη θέση του και μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις κ.ο.κ. 
 

Σε έναν ασθενή διαγνώσθηκαν 3 μηνιγγιώματα. Πρέπει να αφαιρεθούν όλα; 

Το σωστό είναι να αφαιρεθεί το μηνιγγίωμα εκείνο που προκαλεί συμπτώματα. Αν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, επιλέγεται η παρακολούθηση. 
 

Ποια είναι η χειρουργική επέμβαση για ένα μηνιγγίωμα; 

Είναι η κρανιοτομία και αφαίρεση του μηνιγγιώματος. 
 
 
Είναι μια νευροχειρουργική επέμβαση όπου ανοίγεται ένα «παράθυρο» στο κρανίο (κρανιοτομία) και αφαιρείται ο όγκος από τον εγκέφαλο με το χειρουργικό μικροσκόπιο και τις τεχνικές της μικρονευροχειρουργικής. Η νοσηλεία στο Νοσοκομείο διαρκεί 5-10 ημέρες. 
 

Κάθε όγκος εγκεφάλου θέλει χειρουργείο; 

Όχι. Εξαιρούνται οι όγκοι που είναι μικροί σε μέγεθος, δεν έχουν στοιχεία κακοήθειας στη μαγνητική τομογραφία και δεν προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγεται είτε η παρακολούθηση είτε η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. 
 

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης; 

Ο στόχος της επέμβασης είναι η πλήρης αφαίρεση του όγκου εγκεφάλου, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του υπόλοιπου υγιούς εγκεφάλου. Η αφαίρεση γίνεται με σκοπό : 
 
1. να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα του όγκου πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, πονοκέφαλο, εμετούς κλπ 
2. να γίνει ιστολογική εξέταση (βιοψία) για να διαπιστωθεί οριστικά αν ο όγκος είναι καλοήθης ή όχι 
3. να προχωρήσει κανείς σε περαιτέρω θεραπείες πχ χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία κλπ 
4. σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων, να σωθεί η ζωή του ασθενούς. 
 
 
 

Πάντα γίνεται πλήρης αφαίρεση του όγκου ; 

Όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις – κι αυτό είναι συνήθως γνωστό από πριν- ο νευροχειρουργός επιλέγει να αφήσει πίσω ένα μικρό τμήμα του όγκου, προκειμένου να μην βλάψει τον υγιή εγκέφαλο και προκαλέσει νευρολογικό έλλειμμα στην κίνηση, το λόγο, την όραση κλπ. 
Το υπόλειμμα αυτό του όγκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία. 
 

Αν δεν κάνω την επέμβαση, από τι κινδυνεύω; 

Κάθε όγκος εγκεφάλου που προκαλεί συμπτώματα και μεγαλώνει, εκτός από το νευρολογικό έλλειμμα, θα φτάσει τελικά σε τέτοιο μέγεθος ώστε να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. 
 

Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ για έναν όγκο εγκεφάλου; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες; 

• η αφαίρεση ενός όγκου εγκεφάλου που ΔΕΝ προκαλεί συμπτώματα, γίνεται σε προγραμματισμένη βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να το αναβάλλει για πολύ καιρό : υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων ή εγκεφαλικής αιμορραγίας αν αφήνεται ο όγκος μέσα στον εγκέφαλο 
• αν ο ασθενής έχει σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, η επέμβαση πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες 
• τέλος, στη σπάνια περίπτωση όπου ο όγκος είναι πολύ μεγάλος και πιέζει τον εγκέφαλο απειλώντας τη ζωή, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε επείγουσα βάση.
 

Η ηλικία είναι αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση ; δηλαδή, μπορεί να χειρουργηθεί κάποιος αν είναι πχ. 75 ετών; 

Η μεγάλη ηλικία αυξάνει κάπως τον κίνδυνο επιπλοκών από τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και την παραμονή στο Νοσοκομείο. Επίσης, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν συχνά και άλλα παθολογικά προβλήματα στο ιστορικό τους πχ στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κλπ. 
 
Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι, πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα. 
 
Σε ορισμένους όγκους που δεν έχουν στοιχεία κακοήθειας στη μαγνητική τομογραφία και είναι σχετικά μικρού μεγέθους, μπορεί κανείς να επιλέξει την στερεοτακτική ακτινοχειρουργική αντί του χειρουργείου. 
 
* αν αποφασιστεί από τον ασθενή και τους οικείους του ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μία νευροχειρουργική επέμβαση λόγω προβλημάτων υγείας και ηλικίας, χορηγείται κορτιζόνη ως παρηγορητική θεραπεία. 
 
 
 

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό; 

Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ. Αν ο όγκος προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, αυτές ρυθμίζονται από το νευροχειρουργό ή το νευρολόγο με αντιεπιληπτικά φάρμακα. Επίσης χορηγείται κορτιζόνη για λίγες μέρες πριν από το χειρουργείο, προκειμένου να ελαττωθεί το οίδημα του εγκεφάλου. 
 
 
 
Read 11105 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02