Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Ενδομητρίωση. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (βίντεο)

 

 
 

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός που συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές του σώματος εκτός της μήτρας, προκαλώντας πόνο, ανώμαλη αιμορραγία, και πιθανώς  υπογονιμότητα. Η ανάπτυξη του ιστού αυτού (εμφύτευμα - εστία) χαρακτηριστικά εμφανίζεται στην πυελική περιοχή, έξω από τη μήτρα, στις ωοθήκες, το έντερο, το ορθό, την ουροδόχο κύστη, και το περιτόναιο (επένδυση του εσωτερικού της κοιλίας). Εντούτοις, τα εμφυτεύματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν επίσης  και σε άλλες περιοχές του σώματος. 
 

Που οφείλεται η ενδομητρίωση;

Κάθε μήνα οι ωοθήκες μιας γυναίκας παράγουν τις ορμόνες που υποκινούν τα κύτταρα του ενδομητρίου για να πολλαπλασιαστούν και να προετοιμαστούν για το γονιμοποιημένο ωάριο. Το ενδομήτριο διογκώνεται και παχύνεται. Εάν αυτά τα κύτταρα (κύτταρα ενδομητρίου) αναπτύσσονται  έξω από τη μήτρα, το αποτέλεσμα είναι η ενδομητρίωση. Αντίθετα από τα κύτταρα που βρίσκονται κανονικά στη μήτρα και πέφτουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αυτά έξω από τη μήτρα παραμένουν ενεργά. Αιμορραγούν μερικές φορές λίγο, αλλά ηρεμούν και υποκινούνται πάλι κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου. 
 
Αυτή η τρέχουσα διαδικασία οδηγεί στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης (πόνος) και μπορεί να προκαλέσει ουλές και συμφύσεις στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, και τις περιβάλλουσες δομές στην πύελο. Η αιτία της ενδομητρίωσης είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Μια θεωρία είναι ότι τα κύτταρα  του ενδομητρίου που αποπίπτουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορούν να γυρίσουν πίσω και να περάσουν μέσω των σαλπίγγων στην πύελο. Εκεί,  εμφυτεύονται και αναπτύσσονται στην πυελική κοιλότητα. Αυτό καλείται παλίνδρομη εμμηνορρυσία. Αυτό συμβαίνει σε πολλές γυναίκες, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι διαφορετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα στις γυναίκες που αναπτύσσουν την ενδομητρίωση έναντι εκείνων που δεν την αναπτύσσουν. 
 
Η ενδομητρίωση είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μερικές φορές, μπορεί να εντοπίζεται στην οικογένεια. Αν και η ενδομητρίωση εντοπίζεται χαρακτηριστικά μεταξύ των ηλικιών 25 - 35, η κατάσταση πιθανώς αρχίζει περίπου όταν αρχίζει η κανονική εμμηνορρυσία.  
 

Μια γυναίκα που έχει μια μητέρα ή μια αδελφή με ενδομητρίωση είναι έξι φορές πιθανότερο να αναπτύξει την ενδομητρίωση από τις γυναίκες που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό. 

 

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ενδομητρίωσης

- Πρόωρη έναρξη της εμμήνου ρύσεως
- Ατοκία
- Συχνοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι
- Έμμηνος ρύση  που διαρκεί 7 ή περισσότερες ημέρες 
- Ατρητος παρθενικός υμένας, ο οποίος εμποδίζει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου
 

Συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα για τις γυναίκες με ενδομητρίωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: 
 
- Επίπονες περιόδους 
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πυελικές κράμπες που μπορούν να γίνουν αισθητά για μια εβδομάδα ή δύο
πριν από την εμμηνορρυσία.
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά που γίνεται αισθητός κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας
- Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά από τη σεξουαλική επαφή 
- Πόνος με τις μετακινήσεις των εντέρων 
- Πυελικός ή χαμηλός πόνος στην πλάτη που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια
του εμμηνορρυσιακού κύκλου
 

Συχνά δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, μάλιστα είναι δυνατόν μερικές γυναίκες με βαριές περιπτώσεις ενδομητρίωσης να μην έχουν καθόλου πόνο, ενώ μερικές γυναίκες με ήπια ενδομητρίωση να εμφανίζουν οξύ κοιλιακό πόνο. 

 
 

Εξετάσεις για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης

Οι εξετάσεις που γίνονται για να εντοπίσουν την ενδομητρίωση περιλαμβάνουν: 
 
- Γυναικολογική εξέταση 
- Διακολπικό Υπερηχογράφημα
- Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση
 

Θεραπεία της ενδομητρίωσης

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν: 
 
- Φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου 
- Φάρμακα για την αποτροπή της χειροτέρευσης της ενδομητρίωσης   
- Χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι εστίες της ενδομητρίωσης 
- Υστερεκτομία με την αφαίρεση και των δύο ωοθηκών
 
Η θεραπεία εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες: 
 
- Ηλικία 
- Δριμύτητα των συμπτωμάτων 
- Δριμύτητα της ασθένειας 
- Εάν θέλετε παιδιά στο μέλλον
 
Μερικές γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά και έχουν την ήπια περίπτωση της νόσου μπορούν να επιλέξουν έλεγχο κάθε 6 - 12 μήνες έτσι ο γιατρός μπορεί να σιγουρευτεί ότι η ασθένεια δεν εξελίσσεται προς το χειρότερο.  Μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα με τη χρησιμοποίηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να ανακουφιστούν από τον πόνο και τις κράμπες.
 
Η θεραπεία μπορεί να περιλάβει την παύση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και τη δημιουργία μιας κατάστασης  που μοιάζει με την εγκυμοσύνη. Αυτό καλείται ψευδοκύηση. Μπορεί να βοηθήσει στο να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου προς το χειρότερο. Γίνεται χρησιμοποιώντας τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν το οιστρογόνο και την προγεστερόνη. Αυτός ο τύπος θεραπείας ανακουφίζει από τα περισσότερα συμπτώματα ενδομητριώσης, αλλά δεν αποτρέπει τις ουλές από τη νόσο. Επίσης δεν αντιστρέφει οποιεσδήποτε φυσικές αλλαγές που έχουν εμφανιστεί ήδη.
 
Μια άλλη θεραπεία περιλαμβάνει τα χάπια ή τις εγχύσεις προγεστερόνης. Οι παρενέργειες μπορούν να είναι ενοχλητικές και να περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την αύξηση βάρους, και την θρόμβωση του αίματος. Σε μερικές γυναίκες μπορούν να χορηγηθούν  φάρμακα που σταματούν τις ωοθήκες από την παραγωγή του οιστρογόνου. Αυτά τα φάρμακα καλούνται  αγωνιστές των γοναδοτροπινών (GnRH ανάλογα δηλ. Arvecap. Daronda κ.λ.π.)
 
Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τα κλιμακτηριακά συμπτώματα όπως οι εξάψεις, κολπική ξηρότητα, αλλαγή της διάθεσης, και πρόωρη απώλεια ασβεστίου από τα οστά.  Λόγω της απώλειας της οστικής πυκνότητας,  αυτός ο τύπος θεραπείας περιορίζεται συνήθως σε 6 μήνες. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να επεκταθεί μέχρι 1 χρόνο εάν οι μικρές δόσεις του οιστρογόνου και της προγεστερόνης δίνονται για να μειώσουν τις παρενέργειες από τα οστά.
 
Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που έχουν το οξύ πόνο που δεν βελτιώνεται με την ορμονοθεραπεία, ή που θέλουν να μείνουν έγκυες είτε τώρα είτε στο μέλλον. 
 
 
Λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομία γίνεται για να εντοπίσει την ενδομητρίωση και να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τις εστίες ενδομητρίωσης και να λύσει τις συμφύσεις. Οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ή προχωρημένη νόσο που δεν θέλουν παιδιά στο μέλλον μπορούν να αφαιρέσουν τη μήτρα (Υστερεκτομή). Η μία ή και οι δύο ωοθήκες και σάλπιγγες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν. Στη μια από τις τρεις γυναίκες που δεν έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες κατά την διάρκεια υστερεκτομίας  θα επιστρέψουν τα συμπτώματα και θα χρειαστεί να χειρουργηθούν αργότερα ώστε να αφαιρεθούν οι ωοθήκες. 
 
    
 
 

Πως γίνεται η οριστική θεραπεία;

Η ορμονοθεραπεία και η λαπαροσκόπηση δεν μπορούν να θεραπεύσουν οριστικά την ενδομητρίωση. Εντούτοις, μπορεί να ανακουφίσουν μερικώς ή εντελώς από τα συμπτώματα πολλές ασθενείς για άλλοτε άλλο διάστημα. Αφαιρώντας τη μήτρα (υστερεκτομία), και τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες δίνουμε καλύτερη πιθανότητα μιας θεραπείας για την ενδομητρίωση. Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία αντικατάστασης ορμονών εφόσον αφαιρούνται οι ωοθήκες. Σπάνια η ενδομητρίωση μπορεί να επιστρέψει, ακόμα και μετά από υστερεκτομία. 
 
Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει στη στειρότητα, αλλά όχι σε κάθε ασθενή, και ειδικά εάν η ενδομητρίωση είναι ήπια. Η χειρουργική λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Η πιθανότητα της επιτυχίας εξαρτάται από τη δριμύτητα (στάδιο) της ενδομητρίωσης. Εάν η πρώτη χειρουργική επέμβαση δεν βοηθήσει την ασθενή να μείνει έγκυος, η επανάληψη της είναι απίθανο να βοηθήσει. Οι ασθενείς πρέπει να σκεφτούν τις εναλλακτικές επιλογές θεραπείας της  στειρότητας. 
 

Πιθανές επιπλοκές της ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει στα προβλήματα σύλληψης (στειρότητα).  Άλλες  επιπλοκές περιλαμβάνουν: 
 
- Χρόνιος ή μακροπρόθεσμος πυελικός πόνος που παρεμποδίζει τις κοινωνικές επαφές  και τις δραστηριότητες εργασίας 
- Μεγάλες κύστεις στη λεκάνη (αποκαλούμενες ως ενδομητριώματα ή σοκολατοειδείς κύστεις) που μπορεί να σπάσουν (ρήξη)
 
Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες. Σε μερικές περιπτώσεις, οι εστίες ενδομητρίωσης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα. Πολύ σπάνια, καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στις εστίες της ενδομητρίωσης μετά από την εμμηνόπαυση.
 

Πότε πρέπει να σας δει γυναικολόγος

Καλέστε τον γιατρό σας εάν: 
 
- Έχετε τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης 
- Ο πόνος στην πλάτη ή άλλα συμπτώματα επιστρέφει αφότου αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση
- Θεωρήστε απαραίτητο έναν έλεγχο για την ενδομητρίωση εάν η μητέρα ή η αδελφή σας έχει ενδομητρίωση, ή εάν αδυνατείτε να συλλάβετε μετά από 1 έτος προσπάθειας (υπογονιμότητα).
 
 

Πρόληψη της εξέλιξης της ενδομητρίωσης

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της νόσου.
 
 
 
 
 
 
Read 3013 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02