Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Τα πρώτα 3 λεπτά είναι ο κρίσιμος ο χρόνος στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής (βίντεο)

 
 
Το σταμάτημα της λειτουργίας της καρδιάς απότομα (cardiac arrest) ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ). Βέβαια το θέμα αυτό είναι ένα παμπάλαιο θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που συνειδητοποίησε την έννοια του αιφνίδιου θανάτου. Το πώς δηλαδή μπορεί να επανέλθει η καρδιακή λειτουργία και ο άνθρωπος να επιστρέψει στη ζωή.
 
 
Τα νεότερα από την όλη συζήτηση υπήρξαν τα στοιχεία που δόθηκαν για τα άτομα που έπαθαν καρδιακή ανακοπή (ανακοπή λέγεται το απότομο σταμάτημα της λειτουργίας της καρδιάς) στα καζίνο του Λας Βέγκας. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι εάν επιχειρηθεί μόνον απινίδωση στα πρώτα 3 λεπτά, το 74% των ατόμων με καρδιακή ανακοπή επανέρχεται στη ζωή, ενώ εάν η απινίδωση επιχειρηθεί μετά τα 3 λεπτά το ποσοστό κατεβαίνει στο 49%.
 
Ο απινιδωτής απελευθερώνει ηλεκτρική ενέργεια εν είδει ηλεκτροσόκ, η οποία σταματάει το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα που προκαλεί η θανατηφόρα αρρυθμία στην καρδιά και επαναφέρει τον άνθρωπο στον φυσιολογικό του καρδιακό ηλεκτρικό ρυθμό. Πρόκειται για μια εύχρηστη συσκευή με αυτοματοποιημένη λειτουργία την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένας μη γιατρός.
 
 
Ο αιφνίδιος θάνατος στις περιπτώσεις αυτές είναι κυρίως αρρυθμιολογικός θάνατος. Είναι αποτέλεσμα μιας θανατηφόρου αρρυθμίας (κοιλιακή ταχυκαρδία – κοιλιακή μαρμαρυγή), που πυροδοτείται από ένα έντονο στρες.
 
Η έννοια της πυροδότησης προϋποθέτει ως υπόστρωμα την ύπαρξη σοβαρής καρδιοπάθειας με συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, όπως είναι κυρίως η στεφανιαία νόσος ή οι μυοκαρδιοπάθειες.
 
Ομως ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη στεφανιαίας νόσου ή οποιασδήποτε άλλης σοβαρής καρδιοπάθειας, η προσπάθεια της επαναφοράς στη ζωή συνοδεύεται από επιτυχία με βάση την αμεσότητα της επέμβασης και της σωστής αντιμετώπισης.
 
Εάν δεν υπάρχει απινιδωτής, όσο και αν φαίνεται περίεργο, με πολύ απλό τρόπο χιλιάδες άνθρωποι σώζονται κάθε μέρα ανά τον κόσμο εάν οι περίφημες εξωτερικές μαλάξεις της καρδιάς γίνουν σωστά. Η συμπίεση με τις δύο παλάμες ενωμένες στο κέντρο του στήθους με ρυθμό 40-60 το λεπτό, θεωρείται το βασικό μυστικό της επιτυχίας.
 
 
 
Οι συμπιέσεις αυτές πρέπει να φθάνουν μέχρι την καρδιά και να την εγκλωβίζουν μεταξύ στέρνου και σπονδυλικής στήλης. Το στέρνο θα πρέπει να υποχωρεί κατά 5 τουλάχιστον εκατοστά. Ομως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το άτομο με την ανακοπή της καρδιάς να είναι ξαπλωμένο στο δάπεδο ή σε κρεβάτι που να μην υποχωρεί με την πίεση που εξασκεί εκείνος που επιχειρεί τις μαλάξεις και ο οποίος πρέπει να πιέζει το κέντρο του θώρακα (στέρνο) με το βάρος του και τους αγκώνες του ευθειασμένους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σταματήσει το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα που υπάρχει στην καρδιά.
 
 
Δυστυχώς αυτά τα απλά πράγματα, που χρειάζονται στοιχειώδη εκπαίδευση για να σώζονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, δεν είναι ευρέως γνωστά.
 
Παλαιότερα είχαν προταθεί διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του αιφνιδίου θανάτου που αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικοί, όπως π.χ. η πλήξη του στήθους με γροθιές με δύναμη πυγμάχου. Ομως αυτό δεν μπορούσε σε κάθε περίπτωση να αποδώσει, γιατί πόσοι διαθέτουν αυτή τη δύναμη;
 
Η διαδικασία της επαναφοράς στη ζωή σε ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο είναι πλήρης γιατί συμπληρώνεται με τη λεγόμενη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση που προϋποθέτει εξειδικευμένη μονάδα με γιατρό και νοσηλευτή, οι οποίοι μεριμνούν παράλληλα με τη λειτουργία της καρδιάς και για τη λειτουργία της αναπνοής. Αυτό είναι το ιδανικό.
 
Ομως στην καθημερινότητα ο άνθρωπος που παθαίνει ανακοπή είναι πρακτικά απροστάτευτος γιατί βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που πανικοβάλλεται, ενώ με ψυχραιμία και με γνώση μπορεί έναν άνθρωπο που χάνεται κάποιος να τον επαναφέρει στη ζωή με πολύ απλό τρόπο.
 
 
 
 
 
Read 1174 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02