Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Έλληνας ερευνητής αποκωδικοποίησε τα νευρικά σήματα του ανοσοποιητικού συστήματος προς τον εγκέφαλο

 

Ένας Έλληνας ερευνητής και η ομάδα του στις ΗΠΑ είναι οι πρώτοι στον κόσμο που αποκωδικοποίησαν τα ειδικά σήματα, τα οποία χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για να «επικοινωνήσει»στον εγκέφαλο την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και τις ενδείξεις φλεγμονής.
 
       Η «ανάγνωση» αυτών των νευρικών σημάτων και των μηνυμάτων που μεταφέρουν στον εγκέφαλο σχετικά με την υγεία του σώματος, θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου στο πεδίο της βιοηλεκτρονικής ιατρικής, καθώς παρέχει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη καινοτόμων συσκευών που θα επιτρέψουν τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων στο μέλλον.
 
      Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Ζάνος του Κέντρου Βιοηλεκτρονικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Feinstein και του Τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Hofstra/Northwell της Νέας Υόρκης, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
 
      Ήταν ήδη γνωστό ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει την παραγωγή των κυτοκινών, μορίων που ευνοούν τη φλεγμονή σε πολλές παθήσεις. Όμως ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα κατά πόσο κάθε διαφορετική κυτοκίνη στέλνει στον εγκέφαλο τις δικές της ξεχωριστές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φλεγμονή. Ο δρ Ζάνος και οι συνεργάτες του με επιτυχία κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ξεχωριστά νευρικά συστήματα που στέλνουν δύο κυτοκίνες, οι IL-1β και TNF.
 
      «Τα ευρήματά μας», δήλωσε ο δρ Ζάνος στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «δείχνουν ότι είναι εφικτό να ανιχνεύσουμε τα ιδιαίτερα σήματα των κυτοκινών από τους υποδοχείς του σώματος προς τον εγκέφαλο, μέσω των ηλεκτρικών σημάτων που διατρέχουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Θα χρησιμοποιήσουμε τώρα, σε μελλοντικές βιοηλεκτρονικές μελέτες, αυτές τις μεθόδους αποκωδικοποίησης των νευρικών σημάτων για να αποκωδικοποιήσουμε τα νευρικά σήματα μιας μεγάλης ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων. Αυτό είναι ένα βήμα-κλειδί για να αναπτύξουμε πρωτοποριακές διαγνωστικές και θεραπευτικές συσκευές».
 
      Όπως είπε, «είναι τα πρώτα βήματα μιας προσπάθειας που κάνουμε για να δημιουργήσουμε τεχνολογία, η οποία θα μπορεί να διαγνώσει συγκεκριμένες ασθένειες, προτού εμφανιστούν τα συμπτώματά τους. Τα κύρια νέα ευρήματα της μελέτης είναι αφενός ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει κωδικοποιημένη πληροφορία για συγκεκριμένες ουσίες που έχουν σχέση με φλεγμονές και το ανοσοποιητικό σύστημα, και αφετέρου ότι μπορούμε πλέον με ένα συνδυασμό χειρουργικής τεχνικής, ηλεκτροδίων και αλγορίθμων να τις καταγράψουμε και να τις αποκωδικοποιήσουμε».
 
      Η σημασία της νέας μελέτης, τόνισε ο κ. Ζάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι όχι μόνο ότι αυτά τα σήματα τα εντοπίζουμε για πρώτη φορά, αλλά και ότι δημιουργήσαμε μια μεθοδολογία που θέλουμε να την εφαρμόσουμε και σε άλλα νεύρα και στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να εντοπίσουμε παρόμοια σήματα και για άλλες ασθένειες, εκτός αυτών που έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό και τις φλεγμονές. Ήδη την εφαρμόζουμε σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης. Παράλληλα, εργαστήρια που συνεργαζόμαστε, όπως αυτό του αδελφού μου Σταύρου Ζάνου, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Feinstein, ερευνούν τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το πνευμονογαστρικό νεύρο για την αντιμετώπιση καρδιοαναπνευστικών και νευρολογικών ασθενειών».
 
 
      Η βιοηλεκτρονική ιατρική είναι ένα αναδυόμενο πεδίο, που συνδυάζει τη νευροεπιστήμη, τη μοριακή βιολογία και την εμβιομηχανική για να αξιοποιήσει το νευρικό σύστημα, με στόχο τη θεραπεία των ασθενειών και των τραυμάτων χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Ήδη υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι χάρη στη βιοηλεκτρονική ιατρική μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της νόσου Crohn του εντέρου, του διαβήτη, της παράλυσης, του ερυθηματώδους λύκου κ.ά.
 
      «Τα ευρήματα του δρα Ζάνου αποτελούν σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της βιοηλεκτρονικής ιατρικής. Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι το νευρικό σύστημα επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Τώρα πια μπορούμε να μάθουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει, πράγμα που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε το σώμα να αυτοθεραπευθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Feinstein Κέβιν Τρέισι.
 
      Ο Θ. Ζάνος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004), ενώ πήρε το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (2009), υπό την επίβλεψη ενός άλλου Έλληνα της διασποράς, του καθηγητή Βασίλη Μαρμαρέλη. Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ στον Καναδά, έγινε επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein (2016), όπου είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρωνικής Αποκωδικοποίησης και Ανάλυσης Δεδομένων. Επίσης από το 2016 διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χόφστρα.
 
Δρ. Ζάνος: «ο τελικός μας στόχος,
είναι να διαγνώσουμε μια ασθένεια
στη γέννησή της και
να την αντιμετωπίσουμε
όσο πιο νωρίς γίνεται…»
 
Συνέντευξη στην Σουζάνα Θεοδωρίδου για τον ιστότοπο «Πρωινός Τύπος»
 
Δρ. Ζάνο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή σας, εσείς και η ομάδα σας αποκωδικοποιήσατε τα νευρικά σήματα του ανοσοποιητικού προς τον εγκέφαλο. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
 
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη γλώσσα για να επικοινωνήσει με τα διάφορα όργανα μας. Αυτή η γλώσσα, είναι κωδικοποιημένη και μεταφέρεται από τον εγκέφαλο προς τα όργανα και αντιστρόφως μέσω νεύρων και της σπονδυλικής στήλης.
 
Η ανακοίνωσή μας, δείχνει για πρώτη φορά ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει αυτή την κωδικοποιημένη πληροφορία για συγκεκριμένες ουσίες που έχουν σχέση με φλεγμονές και το ανοσοποιητικό σύστημα, και ότι μπορούμε πλέον με ένα συνδυασμό χειρουργικής τεχνικής, ηλεκτροδίων και αλγορίθμων να την καταγράψουμε και να την αποκωδικοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να ξέρουμε πχ. την εμφάνιση μιας φλεγμονής προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα της.
 
Είστε οι πρώτοι που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ειδικά αυτά σήματα του εγκεφάλου που μεταφέρουν στον εγκέφαλο σχετικά με την υγεία του σώματος. Ποιοι περαιτέρω ορίζοντες θεωρείτε ότι ανοίγονται στο πλαίσιο αυτό;
 
Η μελέτη, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία συσκευών που θα μπορέσουν να παρακολουθούν αυτά τα νευρικά σήματα επί 24ώρου βάσεως, και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαγνώσουν μια επικείμενη επιδείνωση κάποιας χρόνιας ασθένειας ή την αρχή μιας φλεγμονής. Σε ξεχωριστές μελέτες που πραγματοποιούμε στο εργαστήριο, αντί να καταγράφουμε από το πνευμονογαστρικό, διεγείρουμε το ίδιο νεύρο και βλέπουμε αν μπορούμε όχι μόνο να διαγνώσουμε μια ασθένεια αλλά να την θεραπεύσουμε.
 
Να το εκλαϊκεύσουμε λίγο περισσότερο κ. Ζάνο; Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο να «βλέπουμε» στο μέλλον μέσω της «ανάγνωσης» αυτών των σημάτων, το ξεκίνημα μιας ασθένειας, όπως για παράδειγμα καρκίνου, καρδιοπαθειών ή σακχαρώδους διαβήτη;
 
Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος, να διαγνώσουμε μια ασθένεια στη γέννησή της και να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη δημοσίευση είναι αυτές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, νόσος του Κρον και φλεγμονές του εντέρου, Λύκος και φλεγμονές των πνευμόνων. Επίσης, ερευνούμε την εφαρμογή των ίδιων μεθόδων σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, όπου χρησιμοποιώντας τα ίδια νευρικά σήματα, προσπαθούμε να βρούμε πληροφορίες για το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, αντί για κυτοκείνες και να εντοπίσουμε αν ο ασθενής έχει υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε αίμα.
 
 
Τέλος, σε συνεργασία με το εργαστήριο του αδερφού μου Σταύρου Ζάνου που είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Feinstein, βλέπουμε παρόμοιες ιδέες για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η πνευμονική υπέρταση και νευρολογικές βλάβες, όπως τα εγκεφαλικά.
 
Πόσο σύντομα θα μπορούσε η ανακάλυψη αυτή να εφαρμοστεί στην ιατρική προς όφελος των ασθενών;
 
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε αυτή η ανακάλυψη και η τεχνολογία να φτάσουν σε συσκευές που θα μπορούν να συνταγογραφηθούν και να εμφυτευθούν σε ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα απαραίτητα βήματα ώστε να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, και ταυτόχρονα, τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 
για να ενημερώνεστε καθημερινά για ιατρικά θέματα
 
Read 694 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

JOOBLE 05

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02